دوره حمایت از اختراع

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 امتیاز 5.00 (تعداد رای 1)

هر گاه فردی نتیجه افکار و تلاش های ذهنی و پژوهشی خود را در قالب یک طرح صنعتی و یا تولید فرآورده ای جدید ارائه نماید که بتواند به فناوری، صنعت و حرفه ای خاص که جنبه صنعتی داشته باشد کمک کند نام اختراع بر آن گذارده می شود و به موجب قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری بصورت کاملا اختیاری قابل ثبت و حمایت است.

بنابراین افرادی که این دست آورد خود را به ثبت برسانند از حمایت و پشتیبانی قانونی برخوردار هستند . حال این ثبت می تواند داخلی باشد و یا هم بصورت داخلی و هم بصورت بین المللی به ثبت برسد که در صورت ثبت بین المللی اختراع موضوع اختراع می تواند در کل کشورهای قبول کننده پروتکل های مادرید مورد حمایت  باشد.

اگر حضور ذهن داشته باشید در مقاله اختراعات قابل ثبت به این موضوع پرداختیم که همه انواع فراورده ها و یا دست اوردها را نمی توان به عنوان اختراع ثبت کرد. نتیجه مقاله ما این بود که هر چند برخی از محصولات و دست اورد ها حاصل تلاش ذهنی هستند و به عنوان یک یافته شناخته می شوند که قبلا هم سابقه رونمایی نداشته اند اما به دلیل اینکه در صنعت کاربرد ندارند و یا در حوزه تولیدات و بهبود فرآیند های تولیدی و صنعتی کمکی نمی کنند پس نام اختراع بر آنها نمی شود گذاشت.

از جمله آنها می توان به مطالعات علمی و یافته های پژوهشی، روش های نوین درمان انسانی و دامی و یا نظریات علمی و کشفیات را نام برد و حتی اگر در ایران برخی از دست آوردها با روحیات جامعه و موازین شرعی هم منافات داشته باشد قابل ثبت نیست.

اما با این توصیفات باز هم باید تاکید کرد که مفهوم صنعت و کاربرد صنعتی اختراع مفهوم عام آن است. منظور اینکه اختراع می تواند در صنایع دستی، کشاورزی، تولیدات مختلف صنعتی و ... باشد و حتی اختراع می توان به عنوان مکمل یک دستگاه و یا ماشینی باشد که قبلا رونمایی شده ولی با استفاده از این تجهیز مثلا می تواند خروجی بهتر با سرعت بیشتری داشته باشد.

نکته مهم دیگری که باید به آن اشاره شود این است که همانگونه که ایرانی ها می توانند اختراعات خود را بصورت بین المللی و حتی در کشورهای ثالث هم به ثبت برسانند سایر مخترعین کشورهای دیگر نیز می توانند بنابر مقررات ذکر شده در قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری اختراع خود را در ایران به ثبت برسانند البته با رعایت این شرط که کشور آنها هم مخترعین ایران را قبول داشته باشد و طرح ها و اختراعات ایرانی ها را ثبت کند.

بنابراین تمامی این افراد نیز از حقوق کاملا مشابه با ایرانی ها در صورت ثبت اختراع خود در داخل ایران برخوردار هستند و سازمان مالکیت معنوی به عنوان متولی ثبت اختراعات و قانون تجاری ایران به شدت این افراد و دست آوردهای آنها را هم مورد حمایت قرار می دهد و حقوق انحصاری آن را به مخترع واگذار می کند.

حمایت از اختراع

اختراع به عنوان یک دارایی برای افراد مخترع شناخته می شود. همانند سایر انواع دارایی ها این دارایی حق انحصاری فرد مخترع بوده و هیچ فردی در هیچ مقام و جایگاهی حق ندارد از این حق بدون رضایت مخترع بهره برداری نماید و یا حتی رونمایی کند.

بنابر تعریف و حدود و اختیارات مشخص شده در قانون مخترع کسی است که برای اولین بار طرح و یا دست آوردی را که شامل تعریف اختراع است معرفی و به ثبت برساند مگر اینکه بنا بر ارائه عدله کافی خلاف این موضوع در مراجع قضایی ثابت شود.

از این رو افرادی که خواهان ثبت اختراع خود هستند باید بلافاصله و قبل از مشهود شدن طرحشان برای ثبت آن اقدام نمایند. از زمان صدور گواهینامه ثبت اختراع و پس از ثبت اختراع که در مقاله ای به همین نام توضیح داده شد دارنده گواهینامه یعنی فردی که اختراع به نام او ثبت شده در خصوص این طرح یا اختراع مالک محسوب می شود.

لازم به توضیح است که مالک اختراع می تواند هم فردی حقیقی باشد و هم فردی حقوقی و محدودیتی در این خصوص نیست. در صورتیکه فرد حقیقی باشد نام او به عنوان مخترع در گواهینامه درج می شود و اگر یک تیم کار اختراع را انجام داده باشند بنا بر تقاضا نام این افراد بر طبق اولویت در این اختراع ذکر می شود و در گواهینامه اورده می شود.

 ضمن اینکه مخترع می تواند با ثبت طرح اولیه اختراع خود در مراحل مختلف با دریافت ورقه اختراع تکمیلی اختراع خود را تکمیل تر کند.

نکته: در ثبت اختراع افرادی که قبلا اختراع خود را در کنوانسیون های جهانی مانند پاریس به ثبت رسانده اند می تواند ادعای حق تقدم داشته باشند که باید فرم حق تقدم را در زمان ثبت پر کنند و این فرم باید به زبان اصلی پر شود و بعدا به فارسی ترجمه شود.

در این راستا و به منظور حمایت از مخترع اداره مالکیت صنعتی  اقدام به آگهی ثبت اختراع  می کند و سپس برای اختراع گواهینامه صادر می کند. پس از آن مخترع می تواند از تمامی حقوق اختراع بهره مند شود و در راستای استفاده از تلاش های ذهنی خود و به منظور حمایت از نوآوری و ایده دهی و رشد و بهبود تولیدات و محصولات صنعتی می تواند به خوبی از حمایت دولت بهره مند شود.

از این رو افرادی که می خواهند از این اختراع استفاده کنند باید با خود مخترع توافق نمایند. مخترع مجاز خواهد بود در این راستا اجازه استفاده از اختراع خود را به فرد یا افراد حقیقی و یا حقوقی در راستا یک قرارداد و بصورت اجاره نامه و یا فروش واگذار نماید و در خصوص ان قیمت گذاری کند.

مدت زمان حمایت از اختراع

در زمان ثبت اختراع مخترع می تواند دوره مورد نظر خود را برای حمایت از اختراع در اظهارنامه درخواست نماید. بر این اساس مدت مورد درخواست می تواند 5، 10، 15 و یا 20 ساله درخواست و ثبت شود و تنها تفاوت این درخواست میزان مبلغی است که باید به عنوان تعرفه ثبتی متقاضی پرداخت نماید. لازم به توضیح است این دوره قابل تمدید می باشد.

اما تمدید و اعتبار دهی به ورقه اختراع منوط به این است که صاحب اختراع مبلغی را سالیانه  به حساب اداره مالکیت صنعتی واریز نماید و اگر این مبالغ در زمان مقرر پرداخت نشود و در این خصوص سه ماه تاخیر ایجاد شود خود به خود ورقه اختراع باطل خواهد شد  و هر فرد دیگری می تواند نسبت به بهره برداری و یا حتی استفاده بدون اجازه از اختراع اقدام نماید.

لازم به توضیح است ثبت اختراع در کشورهای دیگر مانند ژاپن و امریکا و حتی اتحادیه اروپا نیز قابل حمایت به مدت 20 سال می باشد.

موسسه حقوقی ثبت شرکت ویونا با بهره مندی از وکلایی توانمند و حرفه ای آماده ارائه خدمات مشاوره و ثبت انواع اختراع مخترعین عزیز بصورت داخلی و یا بین المللی می باشد. تجربه و دانش وکلای ما به ما این امکان را داده تا بتوانیم مدعی بهترین بودن باشیم و در راستای تکریم مشتریان خود از هیچ تلاشی فرو گذار نکنیم.

 شما هم می توانید به منظور حمایت از آثار نو آورانه خود و اختراعات خود قبل از اینکه دیر شود اقدام نموده و با تنها یک تماس با وکلای ما از خدمات سریع و با کیفیت ما بهره مند شوید.