شرایط ثبت شرکت تعاونی روستایی

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 امتیاز 3.31 (تعداد رای 34)

شرکت های تعاونی از جمله شرکت های اعتباری هستند که به منظور مرتفع نمودن نیازی شناخته شده توسط یک عهده افراد در جامعه ای خاص و یا عام تشکیل می شود و اهداف تشکیل این تعاونی ها متفاوت می باشد. عده ای ممکن است برای ایجاد اشتغال، عده ای برای تامین درامد، برخی برای انجام خدمات عمومی، تهیه و توزیع مواد مورد نیاز، رفع نیاز های جامعه به تولید برخی از کالا ها ، تامین اعتبار برای برخی از فعالیت ها، ایجاد زمینه هایی برای رشد و تعالی یک منطقه ، ایجاد زیر ساخت هایی برای دانش و بهره وری از برخی منابع و ... همه دلایل می توانند برای ایجاد یک تعاونی مورد نظر باشند.

اما تعاونی ها که قبلا بر اساس نوع تولید و توزیعی بودند را برخی با اضافه کردن نوع اعتباری به ان به سه بخش تقسیم می کنند. بر اساس این تعریف تعاونی های تولیدی نوعی از تعاونی ها هستند که به  منظور انجام فعالیت های کشاورزی، دامداری ، دامپروری، پرورش و صیر ماهی، شیلات، صنعت، معدن، ابادانی شهر ها و روستا ها و عشایر  و ... ایجاد می شوند. بنابر این متقاضیان ثبت تعاونی روستایی باید تعاونی خود را از نوع شرکت تعاونی تولیدی به ثبت برسانند.

شرکت های تعاونی تولیدی دارای محدودیت خاصی نیستند و با اشاره هر نوع فعالیتی در اساسنامه می توانند به ان موضوع مبادرت نمایند. البته گاها اگر ایجاد یک شرکت تعاونی تولیدی با اهداف تامین مسکن و اشتغال هم همراه باشد و یا در اساسنامه انها خرید سهم الشرکه و مشارکت مالی در برخی از پروژه های دیده شود حتی اگر در روستا ها باشد می تواند نوع تعاونی توزیعی و یا اعتباری هم باشد. نهایتا باید اینگونه اورد که گاها شرکت های تعاونی با پیش بینی موضوعات مختلف در اساسنامه خود ممکن است هم بصورت تولیدی و هم توزیعی و اعتباری در عین حال باشند.

ثبت شرکت تعاونی روستایی

در اصل شرکت های تعاونی تا حدود زیادی پیرو مقررات شرکت های سهامی هستند اما در برخی از موارد با آنها اختلاف قانونی دارند. با این وجود برای ثبت شرکت تعاونی روستایی باید حداقل 7 سهامدار در شرکت به عنوان موسس اولیه حضور داشته باشند. البته این تعداد شامل حداکثر نمی شود ولی نباید از 7 نفر کمتر باشد. هر یک از سهامداران شرکت های تعاونی به اندازه سهام خود در شرکت مسئولیت دارند و از حقوق و وظایف مساوی و برابر با دیگر شرکا برخوردار هستند. تنها وجه تمایز شرکا در شرکت های تعاونی میزان سهام هر فرد می باشد هر چند این موضوع در مقدار مسئولیت و سود و زیان شرکت تعیین کننده است و نه در داشتن حق رای و حق دخالت در شرکت.

شرکت های تعاونی باید هر ساله بخش از درامد و سود خود را تا میزان حداکثر 5 درصد برای اندوخته قانونی و حداقل 5 درصد برای اندوخته احتیاطی شرکت  در حساب شرکت نگهداری نمایند. هر چند ذخیره قانونی شرکت تا میزان یک چهارم  میانگین سرمایه سه سال اخیر الزامی می باشد و تعاونی این اختیار را دارد که تا حداکثر یک دوم ذخیره قانونی خود را برای افزایش سرمایه تعاونی به کار گیرد.

ثبت شرکت تعاونی روستایی با مجوز اداره اداره تعاون روستایی امکان پذیر است. لذا باید ابتدا موسسین برای دریافت مجوز اقدام و سپس از نفراتی که شرایط عضویت در این  تعاونی را دارند دعوت به عمل بیاورند تا با ارائه مدارک لازم در این تعاونی عضو شوند.

برای دریافت مجوز تعاونی روستایی باید اقدامات زیر انجام شود:

  • معرفی حداقل هفت نفر موسس تعاونی روستایی که در روستای مورد تقاضا ساکن بوده و دارای تخصص در زمینه های روستایی مانند باغداری، کشاورزی و دامداری باشند. یک نفر از این هفت نفر به عنوان نماینده انها برای پیگیری امور باید معرفی شود که البته این مهم را وکیل شرکت نیز می تواند عهده دار باشد.
  • مراجعه به اداره تعاون روستایی و ارائه درخواست ثبت دریافت مجوز برای ثبت تعاونی روستایی
  • انجام بررسی های لازم توسط اداره تعاون روستایی
  • انجام مکاتبه اداره تعاون روستایی با سازمان جهاد کشاورزی برای اخذ موافقت لازم
  • تشکیل پرونده پس از دریافت موافقت نامه
  • ارسال مدارک به سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران
  • بررسی مجدد و طرح تقاضا برای صدور مجوز
  • صدور مجوز در صورت داشتن شرایط لازم
  • اعلام اجازه تاسیس و تسلیم مجوز و معرفی متقاضیان به اداره ثبت شرکت ها برای انجام امور ثبت تعاونی

چه افرادی می توانند در تعاونی روستایی عضویت داشته باشند؟

تعاونی های روستایی معمولا از نوع خاص هستند چراکه به نام روستا و اهالی آن روستا معمولا مجوز خود را دریافت و اهداف انها رشد و توسعه تجاری و یا تامین نیازی از روستای ذکر شده است. بنابراین افرادی که در این روستا سکونت دارند و یا به هر نحوی به این روستا مربوط می شوند می توانند در این نوع تعاونی ها عضویت داشته باشند.

اما آنچه مسلم است تنها اشخاص حقیقی و یا حقوقی غیر دولتی و غیر وابسته می توانند در شرکت های تعاونی از هر نوعی عضویت داشته باشند.

شرایط عمومی عضویت در شرکت تعاونی روستایی:

  • داشتن تابعیت ایرانی
  • نداشتن ممنوعیت های قانونی
  • تادیه حداقل سهام تعیین شده در اساسنامه تعاونی
  • دادن تعهد مبنی بر رعایت مقررات تعیین شده در اساسنامه تعاونی
  • نداشتن عضویت در تعاونی مشابه دیگر

اما در برخی از مواقع در خود اساسنامه برای عضویت افراد در این تعاونی شروط و محدودیت هایی وضع شده است و یا برعکس شرایط ساده تری برای عضویت دیده شده و حداقل ها برداشته شده است. لذا ممکن تعیین عضویت در تعاونی های روستایی تا حدود زیاد به نوع تنظیم اساسنامه مربوط می شود.

مدارک لازم برای تاسیس شرکت تعاونی روستایی:

  • صورتجلسه مجمع عمومی موسسین ( با امضا همه شرکا و تعیین افاد هسئت مدیره و قبول مسئولیت و همچنین تعیین بازرسین تعاونی)
  • صورتجلسه هیئت مدیره( با امضا همه اعضا)
  • کپی مدارک تحصیلی موسسین و مدیران
  • گواهی عدم سوء پیشینه مدیران و موسسین
  • 3 قطعه عکس از موسسین
  • ارائه اصل مجوز از اداره تعاون روستایی و یا سازمان جهاد کشاورزی
  • لیست سهامداران به همراه مشخصیت کامل و میزان سهام هر فرد
  • وکالتنامه ویکل در صورت داشتن وکیل

ثبت شرکت های تعاونی روستایی به دلایل زیادی در اقتصاد کشور اهمیت دارد. این تعاونی ها از خالی شدن جمعیت روستاها و مراجعه انها برای کار به شهر ها جلوگیری و باعث می شوند که از شرایط و امکانات و همچنین ظرفیت های بسیار زیاد روستایی نهایت استفاده برده شود.

از این رو پیشنهاد می شود برای ثبت شرکت تعاونی روستایی با مشاوران و کارشناسان زبده و کاردان موسسه حقوقی ویونا تماس گرفته و با مشاوره ما شرکت تعاونی خود را به ثبت برسانید.