ماده 199 - شركت سهامی در موارد زیر منحل میشود:
- وقتی كه شركت موضوعی را كه برای آن تشكیل شده است انجام داده یا انجام آن غیر ممكن شده باشد.
- در صورتی كه شركت برای مدت معین تشكیل گردیده و آن مدت منقضی شده باشد مگر این كه مدت قبل از انقضاء تمدید شده باشد.
- در صورت ورشكستگی.
- در هر موقع كه مجمع عمومی فوقالعاده صاحبان سهام به هر علتی رأی به انحلال شركت بدهد.
- در صورت صدور حكم قطعی دادگاه.
ماده 200 - انحلال شركت در صورت ورشكستگی تابع مقررات مربوط به ورشكستگی است.
ماده 201 - در موارد زیر هر ذینفع میتواند انحلال شركت را از دادگاه بخواهد:
- در صورتی كه تا یك سال پس از به ثبت رسیدن شركت هیچ اقدامی جهت انجام موضوع آن صورت نگرفته باشد و نیز در صورتی كهفعالیتهای شركت در مدت بیش از یك سال متوقف شده باشد.
- در صورتی كه مجمع عمومی سالانه برای رسیدگی به حسابهای هر یك از سالهای مالی تا ده ماه از تاریخی كه اساسنامه معین كرده استتشكیل نشده باشد.
- در صورتی كه سمت تمام یا بعضی از اعضای هیأت مدیره و هم چنین سمت مدیر عامل شركت طی مدتی زاید بر شش ماه بلامتصدی ماندهباشد.
- در مورد بندهای یك و دو ماده 199 در صورتی كه مجمع عمومی فوقالعاده صاحبان سهام جهت اعلام انحلال شركت تشكیل نشود و یا رأیبه انحلال شركت ندهد.
ماده 202 - در مورد بندهای یك و دو و سه ماده 201 دادگاه بلافاصله بر حسب مورد به مراجعی كه طبق اساسنامه و این قانون صلاحیت اقدامدارند مهلت متناسبی كه حداكثر از شش ماه تجاوز نكند میدهد تا در رفع موجبات انحلال اقدام نمایند. در صورتی كه ظرف مهلت مقرر موجبات انحلال رفع نشود دادگاه حكم به انحلال شركت میدهد.
ماده 203 - تصفیه امور شركت سهامی با رعایت مقررات این قانون انجام میگیرد مگر در مورد ورشكستگی كه تابع مقررات مربوط به ورشكستگیمیباشد.
ماده 204 - امر تصفیه با مدیران شركت است مگر آن كه اساسنامه شركت یا مجمع عمومی فوقالعادهای كه رأی به انحلال میدهد ترتیب دیگریمقرر داشته باشد.
ماده 205 - در صورتی كه به هر علت مدیر تصفیه تعیین نشده باشد یا تعیین شده ولی به وظایف خود عمل نكند هر ذینفع حق دارد تعیین مدیرتصفیه را از دادگاه بخواهد در مواردی نیز كه انحلال شركت به موجب حكم دادگاه صورت میگیرد مدیر تصفیه را دادگاه ضمن صدور حكم انحلالشركت تعیین خواهد نمود.
ماده 206 - شركت به محض انحلال در حال تصفیه محسوب میشود و باید در دنبال نام شركت همه جا عبارت "در حال تصفیه" ذكر شود و ناممدیر یا مدیران تصفیه در كلیه اوراق و آگهیهای مربوط به شركت قید گردد.
ماده 207 - نشانی مدیر یا مدیران تصفیه همان نشانی مركز اصلی شركت خواهد بود مگر آن كه به موجب تصمیم مجمع عمومی فوقالعاده یا حكمدادگاه نشانی دیگری تعیین شده باشد.
ماده 208 - تا خاتمه امر تصفیه شخصیت حقوقی شركت جهت انجام امور مربوط به تصفیه باقی خواهد ماند و مدیران برای تصفیه موظف بهخاتمه دادن كارهای جاری و اجرای تعهدات و وصول مطالبات و تقسیم دارایی شركت میباشند و هرگاه برای اجرای تعهدات شركت معاملات جدیدیلازم شود مدیران تصفیه انجام خواهند داد.
ماده 209 - تصمیم راجع به انحلال و اسامی مدیر یا مدیران تصفیه و نشانی آنها با رعایت ماده 207 این قانون باید ظرف پنج روز از طرف مدیرانتصفیه به مرجع ثبت شركتها اعلام شود تا پس از ثبت برای اطلاع عموم در روزنامه رسمی و روزنامه كثیرالانتشاری كه اطلاعیهها و آگهیهای مربوطبه شركت در آن نشر میگردد آگهی شود در مدت تصفیه منظور از روزنامه كثیرالانتشار روزنامه كثیرالانتشاری است كه توسط آخرین مجمع عمومیعادی قبل از انحلال تعیین شده است.
ماده 210 - انحلال شركت مادام كه به ثبت نرسیده و اعلان نشده باشد نسبت به اشخاص ثالث بلااثر است.
ماده 211 - از تاریخ تعیین مدیر یا مدیران تصفیه اختیارات مدیران شركت خاتمه یافته و تصفیه شركت شروع میشود. مدیران تصفیه باید كلیهاموال و دفاتر و اوراق و اسناد مربوط به شركت را تحویل گرفته بلافاصله امر تصفیه شركت را عهدهدار شوند.