راه اندازی هر گونه کسب و کار در قالب حقیقی و بدون ثبت شرکت نیاز مند اخذ جواز فعالیت یا همان جواز کسب است. هر گونه فعالیتی بدون داشتن این جواز فاقد اعتبار قانونی است و مشمول جرائم قانونی و مالیاتی خواهد شد.
اما صدور این جواز کسب با توجه به دامنه زیاد فعالیت های تجاری در ایران و با در نظر گرفتن برخی از قوانین و مقررات تجاری ایران در اختیار صنوف مختلف قرار گرفته است. در واقع هر فعالیت تجاری در ایران زیر مجموعه مستقیم و یا غیر مستقیم به مجموعه صنفی می باشد که این مجموعه صنفی مجری صدور پروانه کسب یا جواز کسب برای متقاضیان می باشد.
بصورت کلی پروانه کسب یا جواز کسب یا بصورت دائمی صادر می شود و یا بصورت موقت. پروانه های کسب دائمی نیازی به تمدید دوره ندارند اما در صورتیکه این جواز بصورت موقت صادر شود دوره آن یک ساله بوده و باید هر سال برای تمدید آن اقدام شود.
صدور جواز کسب ضمنا دارای یک برنامه اولویت بندی نیز می شود که بر اساس دستورالعمل های واحد های صنفی عمدتا افراد بیکار و یا افرادی که قبلا پروانه کسب را دریافت نکرده اند در اولویت قرار دارند.
نکته مورد توجه دیگر این است که برخی از مشاغل و فعالیت ها در زیر گروه فعالیت های تخصصی شناخته می شوند که برای این فعالیت ها باید پروانه کسب تخصصی صادر شود.
واحد های صنعفی در زمینه های تولیدی، خرید، تبدیل، فروش، خدمات و توزیع دایر می باشند و فعالیت می کنند.
مراحل دریافت جواز کسب
دریافت جواز کسب هم توسط خود فرد متقاضی و هم توسط نماینده یا وکیل حقوقی افراد متقاضی امکان پذیر است. در این حالت اگر خود فرد بخواهد اقدام کند باید بعد از شناخت مجموعه صنفی خود یک تقاضانامه تنظیم و به مرکز اداره صنفی مراجعه و درخواست خود را به این مجموعه تقدیم و رسید کند.
صنف معمولا در مدت زمان 15 روز کاری موظف است که این موضوع درخواست را بررسی و نتیجه را به متقاضی اعلام کند.
برای تایید درخواست معمولا ماموران صنف محل فعالیت را بازدید می کنند و بعدا در هیئت مدیره اصناف در خصوص آن تصمیم گیری می کنند.
در صورت رد درخواست دلایل به همراه ان اعلام شده که باید مرتفع و دوباره درخواست داده شود اما در صورت قبول درخواست باید ظرف مدت سه ماه از زمان قبولی متقاضی مدارک و مستندات اعلام شده را آماده و تحویل واحد صنفی دهد تا جواز کسب صادر شود. معمولا از زمان ارسال مدارک و در صورت کامل بودن مدارک حدود 15 روز کاری دیگر برای صدور پروانه کسب زمان نیاز است.
نکاتی در خصوص پروانه کسب یا جواز کسب
- اگر فردی قصد داشته باشد پروانه کسب خود را به فرد دیگر انتقال دهد باید این موضوع را بصورت کتبی به صنف درخواست دهد و فردی که قرار است جواز به نام او صادر شود را به این صنف معرفی نماید تا در صورت داشتن شرایط احراز لازم پروانه کسب قبلی باطل و به نام فرد جدید جواز کسب جدید صادر خواهد شد.
- اگر فردی به هر دلیل خواهان تغییر شغل خود باشد با همان جواز کسب قبلی نمی تواند فعالیت کند و باید جواز خود را تغییر دهد بخصوص اگر صنف فعالیت او متفاوت باشد. در چنین شرایطی برای تغییر جواز کسب باید به اداره صنفی درخواست کتبی داده شود تا بعد از دو هفته جواز جدید صادر شود. اگر بعد از این مدت جواز صادر نشد یعنی با درخواست وی موافقت شده است. لازم به توضیح است اکر فعالیت زیر شاخه صنف دیگری باشد باید با صنف قبلی تسویه حساب شود.
- انجام هر گونه فعالیت با جواز کسب به نام افراد دیگرئ خلاف مقررات اتاق صنفی و تجاری ایران است و باعث ابطال جواز کسب و اعمال جریمه برای خاطی خواهد شد.
کمیسیون نظارت
کمیسیون نظارت مرجع رسیدگی به خواسته ها و شکایات متقاضیانی است که تقاضای آنها از سمت اصناف رد شده و یا نادیده گرفته شده است. در این حالت فرد باید درخواست و یا شکایت خود را به کمیسیون نظارت بدهد. نظر کمیسیون لازم الاجراست مگر اینکه هیئت عالی نظارت آن را رد کند. اگر به هر دلیل هیئن عالی نظارت نظری را داد باید اجرا شود و اگر به این نظر اعتراضی وجود داشت تنها می توان از مراجع قضایی موضوع را دنبال کرد.
مدارک لازم برای صدور جواز کسب
- سند ملکی محل فعالیت و یا اجاره نامه رسمی
- مبایعه نامه به نام خود شخص متقاضی
- در صورت نیاز به مجوز از شهرداری و یا سازمان های دولتی ارائه مجوز
- ارائه کارت پایان خدمت برای آقایان یا معافیت دائم
- کپی شناسنامه و کارت ملی متقاضی
- کپی آخرین مدرک تحصیلی
- تعداد 12 عکس 4*3
- فیش پرداخت مبلغ سه میلیون ریال به عنوان حق عضویت در واحد صنفی
- ارائه کارت سلامت برای آن دسته از فعالیت هایی که در حوزه مواد غذایی ، بهداشتی و آرایشی باشد.
- گواهی عدم اعتیاد به مواد مخدر
- گواهی عدم سو پیشینه
- گواهی مربوط به ادراه اماکن نیروی انتظامی
- گواهی گذراندن 10 ساعت آموزش لازم
- داشتن گواهینامه مهارت در زمینه های تخصصی که نیاز به مهارت خاص دارد و معمولا در آئین نامه اصناف ذکر شده است.
بعد از اینکه جواز کسب صادر شد به فرد متقاضی یک کد ده رقمی تعلق می گیرد. ضمن اینکه برای تمدید جواز کسب باید جواز قبلی را ه همراه 6 قطعه عکس جدید، مدارک پرداخت مالیات و دارایی دو سال قبل و مدارک شناسایی و کپی قبض تلفن را به همراه داشته باشید تا پروانه کسب تمدید شود.
همانگونه که توضیح داده شد تمامی مراحل دریافت جواز کسب می تواند توسط موسسات حقوقی معتبر نیز دنبال شود و با توجه به تخصصی بودن برخی از حوزه های صدور پروانه کسب بهتر است این مهم توسط وکلای خبره این موسسات حقوقی دنبال شود.
موسسه حقوقی ویونا با داشتن سال های سابقه و اعتبار زیاد و بهره مندی از برترین مشاوران و وکلا در تمامی مشاغل تجاری و تخصصی آماده ارائه خدمات حقوقی و دریافت و تمدید هرگونه جواز و پروانه کسب برای متقاضیان در کوتاه ترین زمان ممکن بدون صرف هزینه دوباره کاری و یا اشتباهات رایج توسط خود افراد و بصورت تضمینی می باشد.