طبق تعریف دستورالعمل اجرایی تاسیس، فعالیت و نظارت بر شرکت های لیزینگ (واسپاری)؛ عملیات لیزینگ شامل تامین مالی مشتری از طریق تهیه کالا اعم از منقول و غیرمنقول توسط شرکت لیزینگ و واگذاری آن به مشتری در قالب یکی از قراردادهای اجاره به شرط تملیک و فروش اقساطی، می باشد. به زبان ساده تر شرکت های لیزینگ کالاهای مورد نیاز افراد را از تولیدکنندگان خریداری کرده و به صورت اقساطی در اختیار خریداران قرار میدهند که می تواند در انتها به صورت حق تملیک برای خریدار در نظر گرفته شود. مشتری شرکت های لیزینگ می تواند هر فردی اعم از حقیقی یا حقوقی باشد.
مطابق با دستورالعمل اجرایی تاسیس، فعالیت و نظارت بر شرکت های لیزینگ (واسپاری) مصوب سال 1395 که جایگزین دستورالمعل مصوب سال 1383 گردیده است، تاسیس اینگونه شرکت ها نیاز به ارائه مجوز از بانک مرکزی دارد. به موجب دستورالعمل مذکور شرکت های لیزینگ تنها به صورت شرکت های سهامی اجازه ثبت دریافت می نمایند.
به منظور احراز صلاحیت های لازمه و ارائه موافقت نامه های مورد نیاز، شرایط زیر در خصوص موسسین شرکت های لیزینگ بایستی برای بانک مرکزی احراز گردد:
- دارا بودن تابعیت ایرانی
- پیروی از یکی از ادیان رسمی کشور
- عدم سابقه کیفری
- عدم سابقه چک برگشتی
- عدم بدهی غیرجاری به موسسات اعتباری
- و چنانچه موسسین اشخاص حقوقی باشند بایستی صورت های مالی حداقل سه دوره را که حسابرسی شده باشند ارائه نمایند.
موسسین مدارک و اطلاعات مورد نیاز را به همراه فرم هایی که در اختیار آنها قرار داده می شود، به بانک مرکزی جهت اخذ موافقت اصولی ارائه می دهند.
بنا بر اعلام بانک مرکزی در دستورالعمل مربوط به شرکت های لیزینگ، حداقل سرمایه ای که جهت تاسیس اینگونه شرکت ها لازم است مبلغ 100 میلیارد ریال می باشد که بایستی در زمان تاسیس به صورت نقد و بصورت پول رایج کشور پرداخت گردد.
مراحل اخذ مجوز بانک مرکزی جهت تاسیس شرکت لیزینگ به طور خلاصه به شرح زیر می باشد:
متقاضیان یا موسسین شرکت لیزینگ بایستی تقاضای خود را همراه با مدارک مورد نیاز به بانک مرکزی ارائه دهند. بانک مرکزی با دریافت تمامی مدارک، بررسی صلاحیت های لازمه و شرایط افراد و تایید برنامه عملیاتی شرکت مورد نظر و اساسنامه پیشنهادی، نسبت به صدور موافقت اصولی اقدام می نماید.
با دریافت تاییدیه و موافقت مربوطه از بانک مرکزی موسسین می توانند نسبت به ثبت شرکت لیزینگ نزد اداره ثبت شرکت ها اقدام نمایند. همانطور که قبلا بیان شد ثبت شرکت های لیزینگ تنها به صورت شرکت های سهامی امکان پذیر می باشد. بنا بر قانون تجارت ایران، شرکت های سهامی به دو صورت قابل ثبت می باشند. شرکت های سهامی که سرمایه آنها صرفاً توسط موسسین تامین می شود که به آنها شرکت های سهامی خاص می گویند. شرکت های سهامی خاص دارای حداقل 3 سهامدار بوده و نیازمند حضور دو بازرس جهت رسیدگی به حساب های شرکت و امور مالی می باشد. اعضای هیئت مدیره شرکت های سهامی خاص توسط موسسین و برای مدت 2 سال انتخاب خواهند شد. مدت تصدی بازرسین شرکت مدت یک سال مالی می باشد و این افراد نباید با اعضای هیئت مدیره نسبت خویشاوندی داشته باشند. شرکت های سهامی خاص با موضوع فعالیت لیزینگ پس از دریافت موافقت اصولی موظف به پرداخت تمام سرمایه شرکت به صورت نقدی در یکی از موسسات اعتباری می باشند و در غیر اینصورت، موافقت اصولی از درجه اعتبار ساقط خواهد شد.
اما شرکت های سهامی عام، آن دسته از شرکت های سهامی می باشند که بخشی از سرمایه آنها توسط عموم مردم تامین میگردد. موسسین از طریق فروش سهام به عموم افراد نسبت به تامین سرمایه مورد نیاز تاسیس شرکت اقدام می نمایند. برای تاسیس شرکت های لیزینگ به صورت سهامی عام موسسین موظف هستند ظرف مدت یک ماه حداقل 50 درصد از سرمایه شرکت را نزد یکی از موسسات اعتباری تودیع کنند در غیر اینصورت موافقت اصولی صادره از درجه اعتبار ساقط خواهد شد.
پس از ارائه تقاضای تاسیس و واریز سرمایه به صورتی که بیان شد بانک مرکزی اقدام به صدور اجازه نامه تاسیس شرکت لیزینگ می نماید و ثبت شرکت لیزینگ نزد اداره ثبت شرکتها، بدون این اجازه نامه ممکن نمی باشد.
لازم به ذکر است که اجازه نامه فوق صرفاً در خصوص ثبت شرکت لیزینگ می باشد، و این در حالی است که شرکت لیزینگ برای شروع به فعالیت بایستی حداکثر ظرف مدت 6 ماه پس از ثبت و تاسیس نسبت به دریافت اجازه نامه فعالیت از بانک مرکزی اقدام نمایند.
امور ثبتی خود را با کارشناسان ثبت شرکت ویونا تجربه کنید. جهت مشاوره با شماره تماس موسسه حقوقی ویونا تماس حاصل نمایید.