هر شرکتی برای کسب درآمد بیشتر و گسترش حیطه کاری خود تمایل به فعالیت در بیرون از مرزهای کشور خود را دارد. از طرف دیگر یکی از برنامه های توسعه ای در کشورهای مختلف از جمله ایران جذب سرمایه های خارجی می باشد. این سرمایه می تواند گاهاً به صورت سرمایه نقدی و یا فعالیتهای اشخاص حقیقی یا حقوقی در کشور باشد. از این جهت امکان فعالیت شرکتهای خارجی به صورت ثبت شعبه آن شرکتها در ایران فراهم آمده است.
قوانین اولیه در زمینه ثبت شعبه خارجی در ایران در خرداد سال 1310 مطرح و تصویب شده است و به موجب آن شرکت های خارجی می توانستند اقدام به ثبت شعبه و فعالیت در ایران نمایند.
با گذشت زمان و لزوم پیشرفت اقتصادی کشور و از طرف دیگر تمایل کشورهای دیگر جهت حضور در ایران، هیأت وزیران در سال 1378 اقدام به تصویب آئین نامه اجرایی قانون اجازه ثبت شعبه یا نمایندگی شرکت های خارجی نمود. طبق این آئین نامه شرکت های خارجی که در کشور خود مجاز شناخته شده به این معنی که طبق قواعد و قوانین آن کشور و به طور رسمی به ثبت رسیده باشند با این شرط که قوانین آن کشور اجازه ثبت شعبه را برای شرکت های ایرانی قائل شده باشد؛ می توانند در ایران نسبت به ثبت شعبه شرکت خود اقدامات لازم را انجام دهند.
اقداماتی که از طریق شعبه شرکت های خارجی می تواند در ایران انجام شود به شرح زیر می باشد:
- خدمات پس از فروش
چنانچه تولیدات یا محصولات شرکت خارجی در ایران به فروش می رسد، آن شرکت می تواند جهت انجام خدمات پس از فروش محصولات خود اقدام به ثبت شعبه ای از آن شرکت را در ایران نماید.
- انجام عملیات اجرایی قراردادهای منعقده بین طرف ایرانی و خارجی
به منظور انجام عملیات اجرایی قراردادهایی که بین اشخاص ایرانی اعم از حقیقی و حقوقی و شرکت های خارجی منعقد میگردد، شرکت های خارجی می توانند درخواست ثبت شعبه خارجی در ایران را اعلام نمایند.
- زمینه سازی جهت سرمایه گذاری های خارجی در ایران
شرکت های خارجی که قصد سرمایه گذاری در ایران را داشته باشند می توانند از طریق ثبت شعبه و مشارکت با اشخاص حقیقی و حقوقی از طریق ایجاد شرکتهای تجاری؛ اقدام به سرمایه گذاری نمایند.
- همکاری با شرکت های فنی و مهندسی ایرانی
چنانچه شرکت های فنی و مهندسی ایرانی برای انجام پروژه ای در کشور ثالث انتخاب شده باشند و برای انجام آن پروژه نیاز به مشارکت با شرکت خارجی داشته باشند، آن شرکت خارجی می تواند در ایران نسبت به ثبت شعبه شرکت خود اقدام نماید.
- افزایش صادرات غیرنفتی و انتقال دانش فنی و فناوری:
شرکتهای خارجی که می توانند با فعالیتهای غیرنفتی مانند تولیدات صنایع دستی و کشاورزی و صنعتی و یا انتقال دانش فنی به افراد ایرانی جهت ساخت محصولات ، منجر به افزایش صادرات غیرنفتی ایران شوند می توانند برای انجام چنین فعالیتهایی در ایران شعبه ای از شرکت خود را به ثبت برسانند.
شرکت خارجی بایستی به منظور ثبت شعبه خود در ایران، یک نفر را به عنوان مدیر شعبه معرفی نماید. مدیر شعبه در ایران می تواند فردی حقیقی یا حقوقی باشد.
با ثبت شعبه ای از یک شرکت خارجی ایران، تمام مسئولیت های مربوطه به شعبه متوجه شرکت اصلی و نماینده آن خواهد بود و در صورت نیاز بایستی نسبت به هر یک از مسائل مربوطه پاسخگو باشند.
مدارکی که جهت ثبت شعبه مورد نیاز می باشد به شرح زیر است:
- مدارک شرکت مادر ( شرکت خارجی)
- معرفی نماینده عمده جهت شعبه شرکت خارجی
نام شعبه، همان نام شرکت خارجی خواهد بود و کارشناس واحد تعیین نام اداره ثبت شرکتها برای تایید نام شعبه قطعاً مدارک مورد نظر را درخواست خواهد کرد که پس از رؤیت آنها نسبت به تایید نام درخواستی اقدام می نماید.
شرکت خارجی و شعبه آن در ایران موظف به گزارش سالانه در خصوص مسائل مالی خود می باشند.
کارشناسان موسسه ثبتی و حقوقی ویونا همواره آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان در خصوص نحوه و مراحل ثبت شعبه خارجی در ایران می باشند.