شرکت های سهامی همانگونه که از اسم آنها مشخص است شرکت هایی هستند که سرمایه موجود در این شرکت ها بصورت سهام بین شرکا تقسیم می شود . در این شرک ها سرمایه تامین شده به قطعات بسیار کوچکی از سهام تقسیم می شود و در بین شرکا نسبت به سرمایه ای که می آورند تقسیم می شود و هر چه سرمایه یا آورده نفرات بیشتر باشد قطعات سهام بیشتری به آنها تخصیص خواهد یافت .
شرکت های سهامی به دو دسته اصلی تقسیم می شوند . شرکت های سهامی عام و شرکت های سهامی خاص. این شرکت ها هر چند نقاط اشتراک زیادی با هم دارند و جز یک خانواده محسوب می شوند .هر چند از دیدگاه عموم تفاوت این دو شرکت در میزان سرمایه و سهام این دو شرکت و نحوه تادیه آن ها می باشد ولی این دو شرکت تفاوت های کلیدی زیادی دارند که باعث شده ساختار این شرکت را در بسیاری از جاها و دیدگاه ها کاملا جدا ببینند هر چند هر دو نهایتا شرکت سهامی هستند .
شرکت های سهامی جزء شرکت های سرما یه ای هستند و این یعنی اینکه اعتبار این شرکت ها در گرو سرمایه این شرکت ها می باشد .این شرکت ها در همه نوع فعالیت اقتصادی می توانند حضور داشته باشند و تفاوتی هم ندارد که خاص باشند یا عام .
اما شرکت های سهامی خاص بیشترین محبوبیت را در ایران و در بین علاقمندان ثبت شرکت دارند . شرکت های سهامی خاص تنها با سرمایه ای محدود به خود موسسین که به عنوان دارایی شرکت می آورند فعالیت خواهند کرد و تمامی سرمایه این شرکت باید توسط موسسین خود تامین شود .
این شرکت ها برای انجام انواع فعالیت های اقتصادی بوجود می آیند و در زمینه های بازرگانی ، تجاری ، علمی ، مشاوره ای ، پزشکی ، خدماتی و ... می توانند فعالیت کنند و هر روز بر موضوعات این نوع شرکت ها افزوده می شود . شرکت های سهامی خاص خیلی بزرگ و پیچیده نمی باشند و عمدتا با اعتبار یا سرمایه کمی ابتدا به ثبت رسیده و سپس به دنبال رشد سرمایه و توسعه می باشند . این شرکت ها معمولا پیرامون یک موضوع اصلی و چندین موضوع فرعی وابسته به این موضوع اصلی شکل می گیرند و موسسین آنها به دنبال ارائه خدمات و یا تجارتی در نهایتا یک تا چند موضوع مشخص می باشند . طبیعی است که شرکت های سهامی خاص به دلیل کوچک بودن تنها می توانند قسمتی از نیاز جامعه را پوشش داده و تامین نمایند .
اما شرکت های سهامی عام شرکت هایی معمولا بسیار بزرگ و با دامنه کاری وسیعی هستند . این شرکت ها با پشتوانه سرمایه ای که از طریق فروش و عرضه سهام به مردم به دست می آورند معمولا قدرت زیادی دارند و در ابعاد داخلی بسیار بزرگ و یا ابعاد بین المللی و بازار های خیلی وسیع حضور به هم می رسانند .
وقتی بتوان برای موضوع فعالیت شرکت سرمایه زیادی را توسط فروش سهام به مردم تادیه نمود طبیعی است که موضوع برنامه ریزی شده برای این شرکت ها دامنه زیادی از فعالیت ها را به خود اختصاص خواهد داد. هر چند هیچ محدودیتی برای فعالیت ندارند و به راحتی در همه موضوعات تجاری می توانند وارد شوند ولی عمده هدف ثبت این شرکت ها تامین خواسته های نا محدود و کلان جامعه می باشد . موضوعاتی که در کشور به شدت مورد نیاز می باشند و تامین این موضوع به سرمایه زیادی نیاز دارد . شرکت های نفتی و پتروشیمی ، شرکت های نیرو ، شرکت های استخراج معادن ، شرکت های بازرگانی خارجی بزرگ ، موسسات مالی و بانک ها و... از عمده شرکت هایی هستند که با قالب سهامی عام به ثبت می رسند .
شرکت های سهامی عام اهداف اقتصادی بزرگی در سر دارند و سرمایه زیادی را هم نیاز دارند و این نیازمند مشارکت عده زیادی از مردم می باشد . وقتی مردم زیادی در یک شرکت سهامدار باشند موضوع و اهداف اقتصادی دولت به خانه های هم کشیده خواهد شد و این باعث می شود که همراهی مردم با توسعه اقتصادی این شرکت ها و نهایتا دولت شکل واقعی تری بگیرد . در حالی که در شرکت های سهامی خاص تنها عده کمی سهامدار بوده و نیاز های اجتماعات کوچکی مرتفع خواهد شد .
شرکت های سهامی عام تنها نوع شرکتی می باشند که سهام آنها در بورس عرضه می شود . در واقع توسعه فعالیت های این شرکت ها به سرمایه های روز افزون نیاز دارد به همین دلیل شرکت های سهامی عام رو به رشد هر چند وقت یکبار با تصویب مجمع عمومی فوق العاده اقدام به افزایش سرمایه خود با جذب سهامدار جدید و یا بالا بردن ارزش سهام سهامدارن قبلی می کنند و بهترین راه برای این شرکت ها حضور در بورس و انجام نقل و انتقال سهام در این سازمان می باشد .
هر چند ممکن است شرکت های سهامی خاص محدود به قشر خاصی از جامعه باشند و نیاز تنها بخشی از جامعه را مرتفع نمایند ولی شرکت های سهامی عام به قشر خاص و مردمی خاص مربوط نمی باشد و تامین نیاز جمع زیادی از مردم و جامعه را مد نظر خود دارد .
شرکت های سهامی عام شرکت هایی بزرگ بوده و سرمایه زیادی را نیاز دارند ولی به هیچ عنوان ثبت این شرکت ها مخصوص افراد خاصی نیست . در واقع هر فرد با هر ایده مناسبی می تواند یک شرکت سهامی عام با عده ای از دوستان و یا آشنایان و متخصصین موضوع مورد نظرش به ثبت رسانده و سپس اقدام به جذب سرمایه از طریق فروش سهام از طریق پذیره نویسی و عرضه سهام بکند. اگر موضوع مورد نظر این فرد موضوعی مناسب و ایده آل باشد باید مطمئن باشد که قطعا مردم هم برای خرید سهام و سرمایه گذاری در این شرکت ها استقبال خواهند کرد .
نقل و انتقال سهام در شرکت های سهامی عام بدون نیاز به کسب اجازه از هر یک از موسسین و مجامع شرکت امکان پذیر می باشد و به راحتی این سهام منتقل خواهد شد . در واقع سهام در شرکت های سهامی عام بی نام و قابل انتقال به غیر می باشد و این مزیت تنها مختص این شرکت ها می باشد در حالی که در شرکت های سهامی خاص برای انتقال سهام باید اجازه مدیران و مجمع عمومی فوق العاده دریافت شود. زیرا در شرکت های سهامی خاص سهام با نام می باشد . بنا بر این باید برای انتقال ضمن دریافت اجازه مجمع عمومی فوق العاده این انتقال سهام در دفاتر رسمی و بصورت محضری انجام شود .
ثبت شرکت سهامی عام ولی نیاز به سرمایه بیشتری نسبت به شرکت های سهامی خاص دارد . شرکت های سهامی خاص با یک میلیون ریال و شرکت های سهامی عام با حداقل 5 میلیون ریال قابل ثبت می باشند . از این سرمایه باید حداقل 35 درصد آن در حساب شرکت سپرده شود که این میزان باید در شرکت های سهامی خاص توسط خود موسسین و در شرکت های سهامی عام باید حداقل 20 درصد سرمایه توسط خود موسسین تعهد و مابقی توسط عرضه سهام به مردم تامین شود .
ضمن اینکه برای ثبت شرکت سهامی عام باید حداقل 5 نفر به عنوان سهامدار و موسس اولیه با هم قرارداد و توافق نامه داشته باشند و مشارکت نمایند ولی در شرکت های سهامی خاص تعداد موسسین در بدو تاسیس تنها 3 نفر با استناد به خواسته های قانون می باشد .
یکی دیگر از وجوه افتراق شرکت های سهامی عام و شرکت های سهامی خاص نام ، اوراق و مستندات این شرکت ها می باشد که باید در نام شرکت های سهامی عام عبارت سهامی عام بصورت خوانا و شفاف قید شود و این موضوع در تمام مستندات و اوراق رسمی شرکت هم منظور شود ولی در شرکت های سهامی خاص عبارت سهامی خاص در عنوان شرکت آورده می شود و باید این موضوع در مستندات و اوراق رسمی شرکت هم در نظر گرفته شود .
در کل هر دو شرکت سهامی عام و شرکت سهامی خاص زیر مجموعه اصلی شرکت های سهامی بوده و در نحوه ثبت و تاسیس این شرکت اشتراکات فراوانی هم وجود دارد . برای ثبت شرکت سهامی خاص و یا سهامی عام اطمینان داشته باشید که کارشناسان و متخصصین ما در ایران از بهترین و معتبرترین کارشناسان و وکلا حقوقی می باشند و می توانند در بهترین زمان و با بهترین شکل شرکت شما را ثبت کرده و برای انتخاب قالب ثبت شرکت به شما مشاوره کارشناسی درستی ارائه نمایند .