استارت آپ (استارتاپ ) یا start-up راه اندازی یک سرمایه گذاری جدید با هدف توسعه مدل های کسب و کار به منظور رفع نیاز ها و مشاغل موجود در بازار است. به کلام ساده تر می توان گفت واژه فعالیت استارت آپ در زمینه نیاز و خواست بازار در غالب یک مدل کسب و کار جدید است که این کسب و کار قابلیت تکرار پذیری و توسعه محوری داشته باشد و البته بتوان آن را با نیاز بازار و مشاغل مربوطه تعمیم داد.
در واقع افرادی که فعالیت استارت آپی راه اندازی می کنند در تلاش هستند تا با استفاده از یک مدل کسب و کار مشکلات و نیازهای بازار را مرتفع نمایند. بصورت کلی شاید از دور واژه استارت آپ با کارآفرینی کمی همسان باشد و مشابهت داشته باشد اما یک تفاوت اساسی بین کارآفرینی و استارتاپ وجود دارد و آن هم اینکه افرادی که کارآفرینی می کنند در واقع یک شغل راه انداخته اند که هدف از آن توسعه ، تکرار پذیری و رشد نیست هر چند در جریان انجام کار ممکن است اتفاق بیافتد اما فعالیت استارتاپ به سمت کسب و کارهایی می روند که فراتر از نیاز بازار است و مرتبا قصد رشد دارد.
استارت آپ ها کار خود را با ریسک بالا شروع می کنند، معمولا هر پروژه ای را که شروع می کنند دارای ریسک زیادی است و احتمال شکست و عدم موفقیت در آنها زیاد است اما در صورت موفق شدن یک نیاز بزرگ را معمولا با سود زیاد بر طرف می کنند.
ثبت شرکت استارت آپ
داشتن فعالت در حوزه مدل ها و کسب و کار های استارت آپ الزاما نیازمند ثبت شرکت نیست اما اگر قصد داشته باشید تا با واژه واقعی استارت آپ کار کنید و مفهوم اساسی آن که توسعه پذیری و تکرار پذیری است را رعایت کرده باشید چاره ای جز ثبت شرکت و فعالیت قانونی در این حوزه ندارید.
شرکت های مختلف و حتی دولت در زمینه های زیادی نیاز به مدل های استارت آپ دارند و همیشه داشتن راه حل های ساده و سرعت دهنده کار می تواند از سمت این شرکت ها و سازمان ها مورد اقبال و توافق واقع شود. اما حقیقت این است که حوزه استارت آپ حوزه ریسک پذیری است. شما تنها با ارائه مدل خود نمی توانید شرکت ها را متقاعد نمایید که شما فرد مناسبی برای سرمایه گذاری هستید.
شرکت ها اغلب ترجیح می دهند روی شرکت ها و افراد دارای شخصیت حقوقی و معتبر ریسک کنند و یا خدمات مبتنی بر قرار داد های حقوقی را بپذیرند لذا داشتن شرکت برای توسعه در استارت آپ نقش کلیدی دارد.
اما بدون تردید اینکه چه نوع شرکتی می تواند برای ایده استارت آپ ها مناسب باشد بسته به مدل و ایده نوآورانه آن استارت آپ دارد. گاها یک مدل استارت آپ سرمایه بسیار زیادی ممکن است نیاز داشته باشد و گاهی ممکن است هیچ سرمایه ای برای راه اندازی یک استارت آپ نیاز نباشد.
معمولا توصیه و تمرکز این نوع شرکت ها بر راه اندازی شرکت های کوچک تر با سرمایه گذاری کمتر به منظور کاهش ریسک و خطر پذیری خودشان می باشد. شرکت های استارت آپ مدل و ایده را اغلب می فروشند و از تکنیک ها و روش های خود درآمد زایی دارند. به همین دلیل کارشناسان اقتصادی توصیه می کنند برای راه اندازی شرکت استارت آپ بیشتری روی دو مدل شرکت یعنی یا ثبت شرکت سهامی خاص و یا ثبت شرکت با مسئولیت محدود متمرکز شوید.
هر چند به راحتی می توانید با تامین سرمایه حتی شرکت خود را در قالب سهامی عام هم ثبت کنید یا به دلیل داشتن اعتبار نامی خود و یا شریک تجاری خود شرکت را تضامنی و یا حتی تعاونی ثبت کنید اما بیشتر مدل های کسب و کار استارت آپی با داشتن شرکت های با مسئولیت محدود و یا سهامی خاص به راحتی تطبیق پذیر و سازگار هستند و ضمن اینکه اعتبار زیادی هم این شرکت ها دارند.
در ادامه برای ثبت هر یک از این دو نوع شرکت توضیحات مختصری ارائه می شود:
ثبت شرکت استارت آپ در قالب سهامی خاص
شرکت سهامی خاص معتبرترین قالب شرکت در ایران است. این نوع شرکت نیاز به سه نفر حداقل به عنوان شریک تجاری دارد. موضوع شرکت باید بازرگانی منظور شود هر چند فعالیت شرکت با این موضوع همخوانی نداشته باشد. نکته مهم در این نوع شرکت ها اعتبار آنها هستند که این اعتبار از سرمایه موجود در شرکت استنتاج می شود.
سرمایه شرکت های سهامی خاص هر چه بالاتر باشد اعتبار شرکت بالاتر است البته لازم به توضیح است که برای ثبت این نوع شرکت ها در اداره ثبت شرکت ها تنها داشتن 100 هزار تومان سرمایه کفایت می کند که از این میزان هم برای ثبت شرکت ها تادیه یک سوم مبلغ یعنی 35000 تومان در حسابی به نام شرکت کافی است. هر چند رعایت میزان 35 درصد سرمایه( از همان یکصد هزار تومان) همیشه و در تمامی دوران فعالیت شرکت باید رعایت شود.
شرکت سهامی خاص با یک توافقنامه بین حداقل سه شریک روال ثبت خود را آغاز می کند. شرکت های استارت آپ معمولا نیازی به مجوز خاصی ندارند مگر اینکه این نوع فعالیت در حوزه خاصی باشد که دریافت مجوز را الزامی کند. پس از این توافقنامه و مشخص کردن حدود و اختیارات و بسیاری از توافقات دیگر در قالب اساسنامه و تنظیم این سند باید اظهارنامه ثبت شرکت ارائه و شرکت در اداره ثبت شرکت ها ثبت شود.
بعد از آن با دریافت کد اقتصادی و تشکیل پرونده دارایی و مالیاتی شرکت می تواند رسما فعالیت خود را آغاز کند. نکته مهم در این شرکت ها این است که سرمایه تادیه شده در شرکت را باید همه شرکا ارائه نمایند، این سرمایه تبدیل به سهام مشخص می شود و در بین شرکا به اندازه سرمایه ای که وارد کرده اند تقسیم می شود و در هر بار با اجازه مجمع عمومی فوق العاده شرکت این سرمایه قابل افزایش و یا در مواردی قابل کاهش است. ضمن اینکه این شرکا تنها به اندازه سهامی که در شرکت دارند مسئولیت در قبال تعهدات شرکت را خواهند داشت.
نکته دیگر اینکه هیچ فردی از شرکا نمی تواند بدون اجازه این مجمع سهام خود را واگذار نمایند و یا فعالیتی در خارج از چهارچوب شرکت انجام دهد. شرکت باید مدیر عاملی از بین خود سهامداران داشته باشد و این مدیر باید هر دو سال یک بار یا عوض شود و یا دوباره ابقا شود. در نهایت اینکه شرکت باید یک بازرس اصلی و یک بازرس علی البدل هم تعیین نماید که دارای شرایطی باید باشند.
برای ثبت شرکت استارت آپ در قالب سهامی خاص مدارک زیر نیاز است:
- اظهارنامه ثبت شرکت در دو نسخه
- اساسنامه شرکت در دو نسخه
- صورتجلسه مجمع عمومی موسسین در دو نسخه
- صورتجلسه هیئت مدیره در دو نسخه
- ارائه فیش بانکی مبنی بر تادیه 35 درصد از سرمایه اعلامی
- ارائه کپی مدارک شناسایی شرکا و مدیران
- ارائه برگه عدم سوء پیشینه کلیه شرکا و مدیران
- مجوز در صورت نیاز
- تقویم نامه کارشناس رسمی دادگستری برای دارایی های غیر منقول
- سند ملکی و یا اجاره نامه محل شرکت
ثبت شرکت استارت آپ در قالب با مسئولیت محدود
شرکت استارت آپ را معمولا در کشورهای اروپایی و حتی آمریکا به صورت با مسئولیت محدود ثبت می کنند. دلیل آن هم این است که شرکت های با مسئولیت محدود همانگونه که از نامشان مشخص است مسئولیت کمتری را بر عهده شرکا می گذارند و تنها این شرکا به اندازه سرمایه و یا آورده خود در شرکت متعهد و پاسخگوی تعهدات شرکت می شوند و در ضمن سرعت تصمیم گیری بالاتری هم دارند.
این شرکت ها را می توان با دو نفر و یا بیشتر به ثبت رساند و آورده شرکت برای ثبت هم باید همان صد هزار تومان با این تفاوت که می توان بعدا در قبال تعهد مدیر عامل این صد هزار تومان را توسط شرکا تادیه کرد می باشد.
شرکت با مسئولیت محدود الزامی به تعیین بازرس ندارند و در ضمن طول مدت مدیریت در این شرکت ها محدودیت نداشته و شراکت اداره کردن و تصمیم گیری راحت تری در این شرکت ها حاکم است. البته این نکات باعث نمی شود که شرکت با مسئولیت محدود اعتبار زیادی نداشته باشد و اتفاقا این شرکت ها هم به همان اندازه شرکت های سهامی خاص دارای اعتبار و ارزش هستند.
در شرکت با مسئولیت محدود سرمایه بسیار در تعیین اعتبار مهم است اما نام نفرات هم در اهمیت و جایگاه شرکت بی تاثیر نیست . روال ثبت شرکت با مسئولیت محدود هم دقیقا با شرکت سهامی خاص یکسان است با این تفاوت که در تهیه مدارک و مستندات و نوع تعهدات تفاوت هایی وجود دارد.
به منظور راه اندازی شرکت استارت آپ در قالب با مسئولیت محدود مدارک زیر مورد نیاز می باشد:
- تقاضانامه ثبت شرکت در دو نسخه
- شرکت نامه در دو نسخه
- اساسنامه در دو نسخه
- اظهارنامه در دو نسخه
- کپی مدارک شناسایی مدیران و شرکا
- اصل گواهی عدم سو پیشینه همه شرکا و مدیران
- صورتجلسه مجمع عمومی موسسین در دو نسخه
- صورتجلسه هیات مدیره در دو نسخه
- مجوز در صورت نیاز
- جواز ملکی و یا اجاره نامه محل شرکت
راه اندازی و شروع یک شرکت استارت آپ تنها نیاز مند داشتن یک ایده و مدل کسب و کار قابل توسعه و تکرار پذیر و کاملا انعطاف پذیر می باشد تا بتوان با داشتن روحیه ریسک پذیری به استقبال روش های نوین در توسعه و بالا بردن بازدهی کار و سرمایه در شرکت های مختلف رفت.
شرکت های استارت آپ دارای ویژگی های زیادی هستند که از جمله مهم ترین این ویژگی ها در کسب و کار ها می توان به سرعت کار آنها، تکرار پذیر بودن و امکان تولید انبوه، نداشتن قطعیت در خصوص روش های به کار گیری ، قابل تعمیم بودن برای بسیاری از فرآیند ها، قابل گسترش بودن و از همه مهم تر خلاقانه بودن آنها است.
معمولا این شرکت ها بر پایه دانش و تخصص بنا می شوند و این دو فاکتور بزرگترین دارایی شرکت های استارت آپ هستند. افرادی که این شرکت ها را راه اندازی می کنند بسیار جاه طلب و آینده نگر هستند و با اطمینان زیاد فعالیت خود را رهبری می کنند اما تمرکز خود را در این جاه طلبی نباید از دست بدهند و باید نوع الگو و مدل آنها با نیاز بازار همخوانی داشته باشد و قابل تعمیم و اجرایی باشد.
موسسه حقوقی ویونا از بزرگترین شرکت های حقوقی ثبت انواع شرکت ها در ایران بوده که به دلیل داشتن مشاوران زبده و کارآمد در حوزه های مختلف کاری و تخصصی می تواند نه تنها در کمترین زمان و با بالاترین کیفیت شرکت شما را به ثبت برساند بلکه با هدف تسهیل در این فرآیند کمک های فکری و مشاوره های حرفه ای را هم به مشتریان خود در راستای هر چه بهتر پیش بردن برنامه های ذهنی خود ارائه می کند.