طرح صنعتی زیبایی ظاهری و بدون در نظر گرفتن توانایی فنی و تاثیر ان بر تولید و خدمات یک محصول و یا تولید است که تنها و تنها از نظر ویژگی های طاهری با سایر محصولات و یا طرح های موجود متفاوت بوده و جدید و بدیع باشد و به هیچ عنوان نمونه آن در هیچ منطقه ای دیگر در این کره خاکی وجود نداشته باشد.
طرح های صنعتی مستلزم تفکرات یک فرد یا شرکت هستند که به منظور فروش بیشتر و اغلب جلب نظر مشتریان و ورود به بازار های جدیدارائه می شوند و برای به دست امدن این طرح اغلب زمان و انرژی فکری و دانش مصرف شده و بنابر همین دلیل باید مرجعی باشد تا بتوان این طرح را منحصر به فرد نموده و تحت مالکیت خاص خود دراورده و از سوء استفاده و الگو برداری و کپی برداری از ان که باعث تخریب بازار و مشتریان شما شود جلوگیری شود. این مهم در ایران به عهده اداره مالکیت صنعتی گذاشته شده است.
طرح های صنعتی را می توان در انواع حوزه های تولیدی مرتبط با ورزش، لوازم خانگی ، صنعت و تکنولوژی های دستی، اسباب بازی ها و لوازم برقی و خانگی و خدماتی و حتی در قطعات خودرو و پزشکی و اقلام لوکس و منسوجات و هزاران هزار وسیله و تجهیزات دیگر به ثبت رساند. طرح های صنعتی در صورتیکه بسیار خاص باشند و بتوانند حتی تغییراتی در تولید برای بهتر شدن فرآیند و خروجی کار و یا سریعتر شدن و اسان تر شدن یک کار داشته باشند می توانند به عنوان اختراع هم به ثبت برسند. حتی در شرایطی ثبت طرح صنعتی به عنوان برند و علامت تجاری هم امکان پذیر است.
به یاد داشته باشید در هنگام درخواست برای ثبت طرح صنعتی تنها ویژگی های ظاهری محصول شما دیده می شود و اصلا موضوع تفاوت در عملکرد و خاصیت و تکنولوژی ساخت و ... مطرح نیست و اگر فکر می کنید این ویژگی ها را هم طرح شما دارد باید برای اختراع ان هر چه زودتر اقدام کنید.
با ثبت طرح صنعتی نه تنها در ایران بلکه در همه جهان و حتی بصورت بین المللی شما نسبت به طرح خود مالکیت تمام و کمال دارید و هیچ دخل و تصرفی از طرف شخص ثالث حقیقی و یا حقوقی در طرح شما پذیرفته نخواهد بود و به راحتی می توانید در صورت مشاهده ان طلب خسارت و ضرر و زیان داشته باشید.
افراد حقیقی و یا حقوقی دیگر برای اینکه بتوانند از طرح صنعتی شما بهره مند شده و از ان استفاده کنند باید ان طرح را از شما خریداری نموده و یا با عقد قراردادی امکان استفاده از ان را داشته باشند از این رو ثبت شرح صنعتی باید اولویت هر فرد طراح صنعتی باشد.
از دیدگاه قانون مالک طرح صنعتی فردی است که در ابتدا برای ثبت ان درخواست بدهد و هر گونه ادعایی پس از ثبت طرح از طرف افراد دیگر مورد قبول نخواهد بود مگر اینکه با ارائه عدله و اسناد کافی ثابت شود طرح متعلق به فرد دیگری بوده که در این صورت از مالکیت فرد ثبت کننده خارج خواهد شد وبرای او تبعاتی به همراه خواهد داشت.
مراحل ثبت طرح صنعتی
برای ثبت طرح صنعتی خود به شدت توصیه می کنیم از یک مشاور و یا وکیل در موسسه حقوقی ویونا استفاده نمایید. کارشناسان ما به اندازه ای در کار خود تخصص دارند که حتی اگر احتمال داشتن شرایط اختراع و برند شدن برای طرح شما باشد به سادگی موضوع طرح صنعتی شما را در سه حالت ممکن به ثبت خواهند رساند.
ابتدا باید طرح صنعتی استعلام شود تا بودن و یا نبودن نونه ان اثبات شود. سپس باید مدارک و مستندات لازم تهیه شود. برای ثبت طرح صنعتی باید اظهارنامه تهیه شود. این مدارک و مستندات باید بر روی سایت اداره مالکیت صنعتی بارگذاری و درخواست ثبت طرح داده شود. در این مرحله باید کارشناسان اداره مالکیت صنعتی درخواست و مدارک را بررسی و وجود طرح صنعتی را خودشان نیز استعلام نمایند.
حال اگر پرونده نقصی و مشکلی نداشته باشد تایید خواهد شد. این پروسه ممکن است تا دو ماه به طول انجامد. در صورت وجود نقص و یا مشکل در پرونده می توانید با پیگری لازم این موضوعات را متوجه و رفع نمایید. ثبت طرح صنعتی باید در طی سه مرحله اگهی شود.
در مرحله اول درخواست تایید شده پرونده شما در روزنامه رسمی و یک روزنامه کثر الانتشار اگهی می شود. این مرحله بین 10 تا 15 روز زمان خواهد برد. پس از اولین اگهی فرصت یک ماهه ای داده می شود تا اگر کسی اعتراض داشت اعلام کند. پس از ان دوباره اگهی دوم درخواست می شود و در این مرحله نیز باید یک ماه منتظر ادعا و اعتراض ماند و در صورت نبود این ادعا درخواست صدور پروانه مالکیت طرح تجاری برای 10 سال داده خواهد شد. نهایتا در مدت سه روز پرونده در این مرحله بسته خواهد شد. در کل پروسه ثبت طرح صنعتی تسط وکیل حدود سه تا چهار ماه خواهد بود.
اگر طرح صنعتی شما بتواند به عنوان اختراع و یا برند و طرح تجاری هم به ثبت برسد باید برای هر کدام درخواست جداگانه داده شود و پرونده مجزا تشکیل شود.
مدارک و مستندات لازم برای ثبت طرح صنعتی
- اظهارنامه ثبت طرح صنعتی
- مشخصات گرافیکی محصول که می تواند عکس با ابعاد 20 در 20 و یا هر نقشه و طرحی باشد که ویژگی های محصول را توصیف کند. در این مرحله ممکن است اداره مالکیت صنعتی درخواست ماکتی از طرح را ارائه نماید.
- تعیین طبقه محصولات طرح صنعتی
- کپی مدارم شناسایی درخواست کننده ثبت طرح صنعتی
- کپی مدارک ثبتی شرکت و مدارک شناسایی مدیر عامل در صورتیکه شخصیت حقوقی درخواست ثبت طرح صنعتی را دارد
- وکالتنامه رسمی وکیل در صورت استفاده از وکیل
توجه داشته باشید که در صورتیکه شما چند طرح صنعتی را بخواهید هم زمان ثبت کنید می توانید برای انها از یک اظهارنامه استفاده کنید مشروط بر اینکه مربوط به یک طبقه بین المللی و یا مجموعه باشند.
ثبت طرح صنعتی یک فرآیند بسیار تخصصی و نیاز به شناخت قوانین و مقررات نه تنها خود طرح صنعتی بلکه برند و علامت تجاری و اختراع هم می باشد. از این رو به شما توصیه می کنیم به تجربیات و شناخت و تخصص وکلا و کارشناسان ما اعتماد داشته باشید و این وظیفه مهم را به دستان توانمند همکاران ما واگذار کنید.