شرکت ها و افراد صاحب کسب و کار به دنبال اهداف تجاری خود و در راستای ایجاد تمایز بین محصولات و خدمات شرکت خود با سایر شرکت ها از ابزاری به عنوان برند یا آرم تجاری استفاده می کنند. آرم تجاری باعث می شود که مشتریان وفادار و علاقمند به محصولات و خدمات شرکت آنها به راحتی بتوانند محصولات مورد نظر خودشان را از میان همه محصولات دیگر تشخیص دهند و بدون خوردن فریب شباهت و ظاهر سایر محصولات دقیقا هر آنچه را که خواهان ان هستند تشخیص دهند.
در واقع آرم تجاری تنها به مشتریان و وفادار کردن آنها به شرکت کمک نمی کند و این نشان تجاری به خودی خود تنها ابزار بازار یابی موثر در دستان شرکت است که به شرکت قدرت برنامه ریزی و هدف گذاری مناسب برای تبلیغات و فروش بیشتر را می دهد.
این موضوع برای اغلب صاحبین کسب و کار و شرکت ها مسجل شده و همه شرکت ها به خوبی می دانند که برند یا آرم تجاری چقدر می تواند در آینده شرکت و برنامه ها و هدف های شرکت نقش داشته باشد. برخی از شرکت ها حتی با طبقه بندی محثولات مختلف خود آرم های تجاری متفاوتی به ثبت می رسانند و به دنبال آن برای هر طبقه از محصولات خود با آرم تجاری متفاوتی به بازار مصرف رجوع می کنند. این موضوع باعث می شود که حجم فعالیت شرکت بزرگتر و بهتر دیده شود و ضمنا در شناسایی و خرید محصولات توسط مشتریان تاثیر زیادی دارد.
حال نوبت به ثبت برند یا آرم تجاری خواهد رسید. برخی شرکت ها گمان می کنند داشتن یک یا چند آرم تجاری و ادعای مالکیت آنها کفایت می کند. آنها نمی دانند که چه خطراتی در کمین برند های موفق آنها است. برند های موفق و مشهور به سادگی مورد سوء استفاده هستند و خیلی راحت مورد حجمه استفاده شرکت های تقلبی و افراد سود جو قرار می گیرند.
بنابر این باید برند یا آرم تجاری حتما ثبت شود. باید شناسنامه آن به نام شما باشد تا خیالتان بابت عدم سو استفاده از انها راحت باشد و به راحتی برای اهداف خود بر روی انها برنامه ریزی کنید و این نگرانی را نداشته باشید که در زمانی ممکن است برند شما به سرقت برود.
شرایط ثبت آرم تجاری
در دنیا میلیون ها شرکت و فرد حقیقی صاحب برند وجود دارند. هر کدام از این افراد در حرفه و یا تجارتی مشغول به دست اوردن روزی خود هستند. در اغلب کشورهای پیشرفته برند ها و ارم های تجاری به ثبت رسیده اند و حتی بصورت بین المللی در امده اند و در برخی از کشور ها هم قانون حمایت از برند هر چند وجود دارد ولی اهمیتی برای ثبت ان قائل نیستند.
هر یک از این برند ها مالک و صاحبی دارد و و چنانچه ثبت شده باشند فرد دیگری نمی تواند مانند ان را داشته باشد و یا از روی ان الگو برداری کند. البته قانون ثبت بین المللی برند یه نام پروتکل مادرید قوانین دیگری هم برای تشخیص صلاحیت برند های قابل ثبت دارد که باید به توجه به انها برند ها طراحی و ثبت شوند که در زیر به اهم انها اشاره خواهیم کرد:
- برند نمی تواند مطابق و دقیقا مشابه برند و یا آرم تجاری ثبت شده دیگری باشد.
- برند مورد تقاضا باید قابلیت ایجاد تمایز بین محصولات و خدمات شرکت یا فرد حقیقی را با سایر محصولات و خدمات داشته باشد
- برند مورد تقاضا نباید الگو برداری شده باشد و به شکل خیلی نزدیکی مشابه برند های دیگر باشد که احتمال اشتباه را در بین مشتریان افزایش دهد.
- برند نباید در متن خود از حروف و نشانه هایی استفاده کرده باشد که باعث اختلال در نظم اجتماعی شود. در نظر جامعه زشت و نا پسند دیده شود و گمان بد به ان برده شود.
- از نشان کشور ها مانند پرچم نمی تواند در طراحی برند یا ارم تجاری استفاده کرد
- از نشانه های بین المللی و فرا ملی مانند نشان های سازمان هایی همچون یونسکو و سازمان ملل و ... نباید در ارم تجاری استفاده شده باشد مگر با مجوز معتبر خود سازمان مربوطه
- از علامت های لشکری و نظامی در طراحی ارم تجاری نباید استفاده شده باشد مگر با مجوز خود نظام مربوطه
- حروف عام و آنهایی که تعریفی هستند نباید در برند دیده شوند.
- از نشانه های گمراه کننده و غیر مرتبط با فعالیت شرکت نمی تواند در برند مورد استفاده قرار گرفته باشد.
- برند یا ارم تجاری باید منحصر به خود شرکت باشد و در صورتیکه متعلق به شرکت دیگری است یا باید مطابق با توافقنامه ای خریداری و یا انتقال داده شده باشد و یا از تاریخ ثبت قبلی ان توسط صاحب قبلی بیش از شش ماه گذشته باشد.
- در صورتیکه متقاضی ثبت ارم تجاری دارای کارت بازرگانی باشد می تواند در متن برند و یا ارم تجاری خود از حروف خارجی و لاتین استفاده نماید ( این موضوع مربوط به قوانین ایران می باشد)
البته در ثبت برند موضوعات دیگری هم که اغلب مرتبط با انحصاری شدن ارم تجاری هستند دیده می شود. مثلا برند یا ارم تجاری نباید مدعی دیگری داشته باشد و یا غیر منطقی و محسوس باشد مانند بو و مزه که البته در برخی از کشور ها به عنوان برند به ثبت هم می رسند.
پس از اینکه برند با شرایط فوق و در نظر گرفتن قوانین دیگر طراحی شد می تواند با تهیه اظهارنامه ای با نظر یک مشاور کار کشته و خبره و طی مراحل قانونی به ثبت برسد.
ارم تجاری از زمان ارائه اظهارنامه به مدت 10 سال دارای اعتبار خواهد بود و قبل از پایان اعتبار ان می تواند توسط خود مالک برند و با اولویت اول مورد تمدید قرار بگیرد.
در ایران اداره مالکیت معنوی مسئول ثبت ارم تجاری است و پس از ثبت ارم تجاری بصورت داخلی متقاضی می تواند برند خود را در اداره مالکیت برند جهانی به نام سازمان جهانی WIPO به ثبت برساند.
برای ثبت آرم تجاری به دلیل تخصصی بودن موضوعات ثبتی این حقوق معنوی باید یک وکیل و یا مشاور خبره داشته باشد تا با مشکلات مختلف ثبتی روبه رو نشوید . موسسه حقوقی ویونا یکی از برترین شرکت های حقوقی ایران است که موضوع ثبت برند های تجاری را به حرفه ای ترین شکل ممکن انجام می دهد. کارشناسان و متخصصین موسسه حقوقی ویونا جملگی از وکلای درجه یک کشور بوده و سال های سال موضوعات مختلف ثبت برند های داخلی و خارجی را عهده دار بوده اند.