واژه IT در لغت به معنی فناوری اطلاعات می باشد و مطابق با تعریف رسمی که از این واژه توسط محافل مربوطه ارائه شده است؛ فناوری اطلاعات به مطالعه، طراحی، توسعه، پیاده سازی، پشتیبانی یا مدیریت سیستم های اطلاعاتی مبتنی بر رایانه، خصوصاً برنامه های نرم افزاری و سخت افزاری رایانه می باشد.
کاربردهای مختلف محصولات فناوری اطلاعات و پیشرفت زندگی باعث شده تا کمتر نقطه ای از زندگی روزانه بشر با این مقوله درگیر نباشد و تقریباً تمام افراد با زمینه های مختلف این علم درگیر و در تماس می باشند به عنوان مثال نرم افزارها و سخت افزارهای کامپیوتری از جمله ابزارهای حوزه فناوری اطلاعات می باشند که در جامعه کنونی نقش گسترده و پر رنگی را دارند.
با نگاهی به لیست شرکت های تاسیس شده شاهد آمار بالایی از ثبت شرکتهایی با موضوع نرم افزار و سخت افزار کامپیوتری می باشیم؛ هرچند که حوزه فناوری اطلاعات بسیار گسترده تر از مباحث نرم افزار و سخت افزار می باشد لذا شرکتهای متعددی در این زمینه با موضوعات فعالیت مختلف می تواند ثبت شود.
با توجه به توضیخات فوق، اشخاص حقوقی که قصد فعالیت در زمینه فناوری اطلاعات را داشته باشند و یا افرادی که قصد ثبت شرکت در زمینه فوق را داشته باشند بایستی ابتدا نسبت به تعیین موضوع فعالیت اصلی خود اقدام نمایند. چرا که فعالیت در برخی از زمینه های حوزه فناوری اطلاعات نیازمند اخذ مجوز از سازمان مربوطه که وزارت ارتباطات می باشد هستند. از طرف دیگر ثبت اشخاص حقوقی در زمینه های دیگری که ازطرف اداره ثبت شرکتها اعلام گردیده است نیازی به اخذ مجوز حین مراحل ثبت ندارد.
از جمله موضوعاتی که می توانند بدون دریافت مجوز در قالب اشخاص حقوقی ثبت شوند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تولید و ارائه رایانه، تولید و ارائه دستگاههای جانبی، تولید و پشتیبانی نرم افزارهای سفارش مشتری، ارائه و پشتیبانی بسته های نرم افزاری و CD اطلاعاتی تولید داخل، خدمات شبکه اطلاع رسانی.
- مشاوره و نظارت بر اجرای طرح های انفورماتیکی ، شبکه داده ها (ارائه و اجرا و پشتیبانی)
- موضوعات مربوط به تجارت الکترونیک
- طراحی و توسعه بازیهای رایانه ای و سرگرمی
- خدمات اینترنت ، توزیع اینترنت، خدمات انتقال داده ها، خدمات انتقال داده از طریق ماهواره
- خدمات مخابراتی همراه بین المللی ماهواره ای
لذا هر فردی می تواند جهت تصدی به هر یک از فعالیتهای فوق اقدام به ثبت شرکت نماید. انواع شرکتهایی که در این زمینه قابل ثبت می باشند شامل تمام 7 نوع اشخاص حقوقی می باشند. اما سه نوع شرکت با مسئولیت محدود، شرکت سهامی خاص و شرکت سهامی عام بیشترین آمار در این زمینه را دارند.
ثبت شرکت با مسئولیت محدود از ساده ترین اشکال ثبت شرکت می باشد که با حضور 2 نفر و ارائه مدارک شناسایی و گواهی عدم سوء پیشینه قابل ثبت می باشد. حداقل سرمایه در این شرکت با مسئولیت محدود یک میلیون ریال می باشد.
ثبت شرکت سهامی خاص بیشتر به منظور شرکت در مزایدات و مناقصات و انعقاد قرارداد با ارگانهای دولتی تاسیس می شوند و چون شرایط ثبت دشوارتری نسبت به ثبت شرکت با مسئولیت محدود دارد لذا از اعتبار بالاتری برخوردار است. حضور حداقل 3 نفر به عنوان سهامدار که اعضای هیئت مدیره را نیز برای مدت 2 سال تشکیل می دهند؛ 2 بازرس که نباید نسبت خویشاوندی به اعضای هیئت مدیره داشته باشند برای مدت یکسال، افتتاح حساب نزد یکی از بانکها و واریز حداقل 35 درصد از سرمایه شرکت در آن حساب و ارائه مدارک بانکی از جمله مشخصات و ویژگی های شرکت های سهامی خاص می باشد که برای ثبت در اداره ثبت شرکتها و موسسات غیرتجاری لازم و ضروری است. حداقل سرمایه در شرکت های سهامی خاص یک میلیون ریال بوده که بایستی توسط موسسین تأمین گردد.
نوع دیگری از شرکتهای سهامی، شرکت سهامی عام نام دارد که سرمایه این گونه از شرکتهای بخشی از طریق موسسین و بخشی دیگر از طریق فروش سهام شرکت به مردم تامین میگردد و دلیل نامگذاری این نوع از شرکتها، طریقه تامین سرمایه آنها می باشد.حداقل سرمایه شرکت های سهامی عام پنج میلیون ریال می باشد.
افرادی که قصد تاسیس و ثبت شرکت سهامی عام را داشته باشند بایستی لااقل 20 درصد از سرمایه شرکت را خودشان تامین نمایند و حداقل 35 درصد از آن را در حسابی به نام شرکت واریز کنند. و پس از آن یا تنظیم اظهارنامه ای همراه با طرح اساسنامه و طرح اعلامیه پذیره نویسی سهام ، به اداره ثبت شرکتهای و موسسات غیرتجاری ارسال گردد.
اظهارنامه شرکت سهامی عام شامل اطلاعات ثبتی شرکت از قبیل نام و آدرس مرکز اصلی، موضوع شرکت ، مبلغ سرمایه و سایر نکات لازم می باشد . همچنین طرح اساسنامه بایستی شامل مواردی مانند نام و آدرس شرکت، موضع فعالیت و میزان سرمایه، تعداد و نوع سهام و کلیه مواردی که در طول فعالیت شرکت لازم است؛ باشد.
با ارائه اظهارنامه و اساسنامه و اعلام پذیره نویسی، با تایید اداره ثبت شرکتها مهلت معینی برای پذیره نویسی اعلام میگردد که توسط جراید کثیرالانتشار به اطلاع عموم افراد میرسد. علاقمندان می توانند در مهلت مقرر با مراجعه با بانک معرفی شده نسبت به پرداخت مبلغ مورد نظر وخرید ورقه تعهد سهام اقدام نمایند و در ادامه فرآیند های ثبت از طریق سامانه ثبت شرکتها به انجام خواهد رسید.
هدف اصلی از ثبت شرکت های سهامی عام ، انجام پروژه های بزرگ و ملی می باشد و از طرف دیگر اینگونه از شرکتها عموماً می توانند سهام خود را در بورس عرضه نمایند به همین جهت افرادی که مقاصد فوق را از ثبت شرکت داشته باشند می توانند اقدام به ثبت شرکت سهامی عام نمایند.
از طرف دیگر موضوعاتی نظیر نشر دیجیتال و رسانه های برخط و یا طراحی وب سایت و برنامه نویسی های تخصصی نیازمند اخذ مجوز از سازمان های مربوطه در موردهای معین می باشد . به عنوان مثال نشر دیجیتال از موارد تحت نظارت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی می باشد.
به منظور آگاهی از موضوعات فعالیت و روند ثبت موضوعات مجوزی و غیرمجوزی می توانید با مشاوران ثبت شرکت ویونا تماس حاصل نموده تا از مشاوره رایگان این موسسه بهره مند شوید و افتخار همراهی خود را به کارشناسان این موسسه بدهید.