مسلماً هر تشکلی برای رسیدن به اهداف مورد نظر خود و برنامه هایی که از پیش تعیین کرده است نیاز به وجود شخصی دارد که بتواند تمام اعضا و اجزای آن تشکل را در این جهت به حرکت در آورده و از تمام پتانسیل های موجود استفاده های لازم را ببرد.
واضح است که شخصی که همچین سمتی را بر عهده میگیرد دارای مسئولیت بسیار سنگینی می باشد و بایستی توانایی های لازم جهت انجام مسئولیتهای این سمت را داشته باشد.
در اشخاص حقوقی ثبت شده، طبق قانون تجارت، اعضای هیئت مدیره پس از انتخاب توسط صاحبان سهام یا شرکا، بایستی نسبت به انتخاب فردی به عنوان مدیرعامل اقدام نمایند. مدیرعامل یا مدیراجرایی مسئول مدیریت شرکت بوده و معمولاً عالی ترین رتبه اداری در آن سازمان یا شرکت می باشد.
در شرکتهای سهامی که بنا بر تعریف قانون تجارت؛ شرکتهایی هستند که سرمایه آنها به قطعات سهام تبدیل می شود، مدیرعامل توسط هیئت مدیره انتخاب خواهد شد. مطابق با ماده 107 قانون تجارت اعضای هیئت مدیره شرکت های سهامی از بین صاحبان سهام انتخاب خواهند شد و چنانچه مدیرعامل بخواهد عضو هیئت مدیره باشد بایستی الزاماً حداقل دارای یک سهم از سهام شرکت باشد. در غیر اینصورت تنها، مدیرعامل می تواند خارج از جمع سهامداران انتخاب و معرفی گردد.
اگر سهامداران مدیرعامل را از بین اعضای هیئت مدیره انتخاب نمایند؛ مدت تصدی مدیرعامل با مدت عضویت او در هیئت مدیره یکسان خواهد بود. همچنین در این حالت، مدیرعامل در صورت موافقت حداقل سه چهارم آراء حاضرین در مجمع می تواند همزمان به عنوان رئیس هیئت مدیره هم انتخاب گردد.
ماده 124 قانون تجارت حق عزل مدیرعامل را به طور کلی به هیئت مدیره می دهد یعنی هیئت مدیره در هر زمانی می تواند تصمیم به عزل مدیرعامل بگیرد.
مدیرعامل نماینده شرکت می باشد؛ اما با این حال حدود اختیارات و وظایف او را هیئت مدیره تعیین می کند و می تواند آن اختیارات را به مدیرعامل تفویض نماید که در اینصورت مدیرعامل به عنوان نماینده شرکت حق امضاء خواهد داشت.
افرادی که یکی از شرایط زیر را داشته باشند نمی توانند به عنوان مدیرعامل در شرکت سهامی انتخاب شوند:
- افرادی که در خصوص آنها حکم ورشکستگی صادر شده باشد (ماده 111 قانون تجارت).
- افرادی که به دلیل ارتکاب به جرم خاصی در حال گذراندن دوره محکومیت خود باشند ( ماده 111 قانون تجارت).
- هر فردی که در شرکت دیگری به عنوان مدیرعامل مشغول فعالیت باشد ( ماده 126 قانون تجارت).
چنانچه هر فردی خلاف موارد فوق به سمت مدیرعامل انتخاب شود در مقابل سهامداران یا صاحبان سهام و افراد ثالث مسئول بوده و به عنوان سمت مدیرعامل مسئولیت های آن سمت را بر عهده خواهد داشت.
اختیاراتی که از طرف هیئت مدیره به مدیرعامل تفویض شده و یا قصد تفویض آن را داشته باشند بایستی از طریق صورتجلسه مناسب آن به اداره ثبت شرکتها و واحد ثبتی مربوطه اعلام نمایند تا بصورت چاپ در روزنامه آگهی شود.
در شرکتهای مسئولیت محدود، مجمع عمومی موسسین پس از تشکیل جلسه نسبت به انتخاب اولین اعضای هیئت مدیره اقدام خواهد کرد. در همان جلسه افراد بایستی بلافاصله نسبت به انتخاب و معرفی مدیرعامل اقدام نمایند. در شرکت های با مسئولیت محدود، مدیرعامل می تواند یا خارج از شرکا و یا خارج از اعضای هیئت مدیره انتخاب شود.
مدت تصدی مدیرعامل در شرکت با مسئولیت محدود ارتباط مستقیمی با عضویت او در هیئت مدیره نخواهد داشت و به طور پیش فرض، مدیران شرکت از زمان انتخاب تا تصمیم بعدی شرکا، در سمت خود باقی خواهند ماند. هرچند که مجمع می تواند برای مدیران خود مدت تصدی محدودی را تعیین نماید.
تصمیمات فوق بایستی طی صورتجلسه ای تنظیم و به اطلاع اداره ثبت شرکت ها برسد تا به صورت آگهی ثبتی و چاپ در روزنامه به اطلاع عموم افراد برسد.
محدودیت هایی که برای انتخاب مدیرعامل در شرکت های با مسئولیت محدود وجود دارد همانند شرکت های سهامی می باشد. به این معنی که افرادی که در اشخاص حقوقی دیگری سمت مدیرعامل داشته باشند حق دریافت سمت مدیرعاملی را ندارند. همچنین مجرمین و محکومین قضائی امکان انتخاب به عنوان مدیرعاملی در شرکت های با مسئولیت محدود را ندارند.
مدیرعامل در شرکت با مسئولیت محدود به عنوان نماینده تام الاختیار شرکت محسوب شده و می تواند در امور شرکت دخالت مستقیم نماید. اموری مانند تعیین آیین نامه های داخلی، استخدام متخصصین و کارمندان، انواع تشریفات قانونی لازمه در زمینه های مختلف، انتخاب وکیل و عزل وکیل از جمله مواردی است که مدیرعامل می تواند در مورد آنها به طور مستقل و مستقیم تصمیم بگیرد.
مشاوران ثبت شرکت ویونا مفتخرند تا شما را در تمامی امور ثبتی از راهنمایی های لازم مطلع ساخته و بتوانند همواره در کنار شما باشند. به همین جهت می توایند با مشاوران موسسه ثبتی ویونا تماس حاصل نمایید و با کارشناسان ثبت شرکت ویونا ارتباط مستقیم داشته باشید.