برند و برندینگ یکی از موضوعات مورد توجه و البته بسیار سود اور و ارزشمند برای انواع اشخاص حقیقی و حقوقی در این روز ها می باشد. البته نه اینکه این موضوع فقط در ایران خواهان داشته باشد و همه برای ثبت برند در ایران تلاش کنند بلکه ثبت برند و علائم تجاری در کشور های دیگر نیز به شکلی روز افزون مورد توجه بوده و به عنوان یکی از المان های کسب و کار و توسعه بازار شرکت ها و نهاد های مختلف مورد استفاده قرار گرفته است.
حتی اهمیت این برند ها تا جایی است که برای آن نهادی بین المللی به نام سازمان جهانی wipo راه اندازی شده که با استفاده از توافقنامه مادرید و پروتکل الحاقی آن اقدام به ثبت برند و محافظت از این علائم بصورت بین المللی و توسط کارگزاری ها و نمایندگی ها مختلف در سراسر جهان می کنند. برند علامتی مشخص و معتبر و البته منحصر به فرد برای یک شرکت و یا یک فرد حقیقی است که در صورتیکه موفق به ثبت ان شود می تواند با درج این علامت بر روی محصولات و خدمات خود و حتی بر روی سایر اسناد و اوراق خود تمامی شخصیت حقوقی و حقیقی خود را معرفی و نسبت به سایر رقبا وجه تمایزی داشته باشد.
اما این برند و یا علامت تجاری شرایطی دارد که در صورت عدم رعایت این شرایط نه تنها برند به ثبت نخواهد رسید که گاها ممکن است تبعاتی را برای شرکت ها هم به همراه داشته باشد.
اگر شرکت و یا فردی بدون اجازه و رضایت شخص حقیقی و یا حقوقی دیگر از برند او بصورت اگاهانه و یا نا اگاهانه استفاده نماید ممکن است در صورت اعتراض و شکایت صاحب برند مجبور به تاوان های سختی بشود. لذا برند را باید طراحی و با توجه به خواسته های خود شرکت ها و محصولات و خدماتشان بصورت انحصاری به ثبت رساند.
شرایط ثبت برند
هر چند در برخی از کشور ها همه چیز به عنوان برند و یا علامت تجاری به ثبت می رسد مانند بو، رنگ، صدا و ... ولی در بسیاری از کشور ها از جمله ایران برند باید محسوس و قابل تشخیص عینی باشد.
این برند ها باید به تبعیت و یا الگو گرفته از برند و یا علامت تجاری دیگر طراحی نشده باشند و شخصیت کاملا مستقلی را ارائه نمایند. برند هایی که از سایر برند ها الگو گرفته شده باشند خواه دقیقا مشابه ان برند باشند ویا به شکلی نزدیک به برند دیگری طراحی شوند شانسی برای به ثبت رسیدن ندارند و در صورت به ثبت رسیدن هم معمولا موفق نیستند.
برند ترکیبی از خطوط و نشانه های ملموس است که می تواند با انواع رنگ ها و عکس ها و جلوه ها واشکال دوبعدی و سه بعدی و ... به شکل به نماد محسوس و منحصر به فرد ارائه و به ثبت برسد.
استفاده از همه نماد های طبیعت و شکل ها و خطوط و رنگ ها برای طراحی یک برند مجاز می باشد ولی نباید این خطوط و شکل ها باعث بر هم خوردن دیدگاه های متعارف در جامعه و برداشت نا درست از مفهوم انتزاعی برند باشد. منظور اینکه یک برند در صورت ارائه مفاهیم و دیدگاه های خارج از عرفیات و شرعیات جامعه اسلامی ما و یا در صورت استفاده از واژه ها و عبارت های نامانوس و بی ادبانه و تحریک کننده به ثبت نخواهد رسید.
برخی از علائم بصورت ملی و مذهبی و یا فرا ملی و بین المللی شناخته شده می باشند و به عنوان نماد یک کشور و یا لشکر می باشند و این نوع برند ها تنها منحصر به خود این سازمان ها و نهاد ها بوده و نباید در طراحی برند از این نماد ها استفاده شود. البته برخی از نمادهایی هم هستند که بصورت علائم اشتراکی در برخی از اتحادیه ها و سازمان های دیگر مورد استفاده قرار می گیرند مانند انواع سازمان های تایید کننده استاندارد های ملی و کیفی که استفاده از علامت های آنها در علائم تجاری و یا بهره برداری از آنها به عنوان الگو ممنوع می باشد.
هر فرد و یا سازمانی می تواند برند و یا علائمی را به ثبت برساند و این موضوع محدودیت ندارد ولی نباید فرد دیگری مدعی ثبت این برند باشد. هر برند تنها توسط یک شخص می تواند به ثبت برسد و تنها در صورتی می توان برندی را که قبلا به نام دیگری بوده را به ثبت رساند که یا از تاریخ اعتبار آن مدت ها گذشته باشد و صاحب برند تمایلی برای تمدید اعتبار برند نداشته باشد و یا بصورت موافقتنامه و قرارداد معتبر حق استفاده از برند دریافت شده باشد و یا کلا برند از صاحب برند با شرایط مشخص خریداری شده باشد.
برند ها و علائمی که از واژه های عام در طراحی برند خود استفاده کردده باشند نیز نمی توانند برند خود را به ثبت برسانند. به عنوان مثال اسب یک واژه عام برای انواع اسب و شیرین یک واژه عام برای مزه ها محسوب می شود.
البته استفاده از کلمات توصیفی نیز برای طراحی و ثبت برند مورد توافق نخواهد بود. مثلا سبز به عنوان یک رنگ عام و توصیفی است و شیرین و یا ترش یک لفظ توصیفی برای انواع خوردنی ها می باشد.
در برخی از مواقع نیز ثبت کننده برند به گمان خود استفاده از علائمی را در نظر می گیرد که بتواند ذهن خریدار را به اشتباه وادار نماید. به این نوع علائم ، علائم گمراه کننده اطلاق می شود و ثبت اینگونه علامت ها ممنوع می باشد. مثلا با درج عکس یک گاو بر روی محصولات شیمیایی خود سعی می کند محصول را طبیعی جلوه نماید که این فریب اذهان عمومی برداشت خواهد شد و برند ثبت نمی شود.
برند باید قابلیت ایجاد تمایز و تفاوت بین محصولات یک شرکت با سایر شرکت ها را داشته باشد و دقیقا مشابه آن در ایران و یا سایر کشور های دیگر به ثبت نرسیده باشد.
برند ها باید مفاهیم درستی را انتقال بدهند و باید بتوانند خواسته صاحب برند را به شکل صحیح به جامعه بازخورد نمایند. یک برند خوب ضمن رعایت همه موارد فوق باید دیدگاه کاملا منحصر به فردی داشته باشد. به یاد داشته باشید برند هایی موفق خواهند بود که بتوانند از نماد ها و علامت هایی استفاده نمایند که نمونه ان قبلا وجود نداشته باشد زیرا مردم هم به اینگونه علامت ها توجه ویژه تر و دقیق تری دارند.
برای طراحی برند به یک متخصص و طراح برند نیاز دارید و برای ثبت آن هم باید به یک وکیل خوب اعتماد کنید. برند خود را با قدرت و اطمینان ثبت نمایید و بدون نگرانی از رفت و امد های زیاد بهترین برند را به نام خود داشته باشید. وظیفه کارشناسان ثبت شرکت موسسه حقوقی ویونا ثبت برند شما با شرایط شما و در کمترین زمان به همراه بهترین کیفیت و قیمت می باشد.با ما تماس بگیرید.َ