شاید یکی از اصلی ترین سوالات موجود در فضای کسب و کار امروزی بخصوص در پیش روی صاحبین کسب و کار و یا استارت آپ ها این باشد که وجود تحریم ها و اثرات سو آن بر روی بازار امروزه چه تاثیری بر فرآیند های حقوقی و یا به اصطلاح شرایط شرکت ها گذاشته و آیا ثبت شرکت و تشکیل یک شخصیت حقوقی در شرایط کنونی کار عاقلانه ای است یا خیر.
با توجه به اینکه مشتریان و علاقمندان زیادی به بنده لطف داشته و این روزها در این خصوص از موسسه حقوقی ویونا زیاد سوال می پرسند لازم دیدم که در این خصوص توضیحاتی را ارائه نمایم تا شاید بتواند جوابگوی بسیاری از ابهامات شما عزیزان باشد.
در واقع جواب به این سوال کاملا یک جواب دو پهلو می تواند باشد و اینکه باید دیدگاه افراد را در این شرایط بیشتر ملاک قرار داد. ضمن اینکه نوع کسب و کار و نوع شخصیت حقوقی با توجه به وابسته بودن و مستقل بودن آن به بازارهای داخلی و خارجی هم می تواند در اینکه چطور به این سوال جواب داده شود مهم تلقی شود.
با نگاهی دقیق به شرایط جامعه می توان یک نگاه کلی و واحد به موضوع تحریم ها داشت. اینکه آیا ثبت شرکت و یا عدم ثبت شرکت به شخص شما و بصورت کلی تر به جامعه کمکی خواهد کرد یا خیر؟ یک اصل کلی در شرایط فعلی نشان می دهد که نگه داشت سرمایه در غالب نقدینگی کار اصلا عاقلانه ای نیست. در وقاع با تمام تبلیغات منفی که در خصوص عدم توان برای فعالیت در شرکت ها می شود باز هم افرادی که سرمایه در کار داشته اند نسبت به افرادی که سرمایه ثابت و نقدینگی داشته اند در شرایط فعلی موفق تر هستند. آنها شاید شرایط خرید و داد ستد قبلی را نداشته باشند اما حداقل سرمایه آنها با توجه به نوسان بی رویه ارز به یکباره نصف و یا کمتر از نصف به دلیل کاهش ارزش پول داخلی نشد.
حال باز هم دیدگاه های دیگری در این خصوص وجود دارد که می تواند در ابعاد زیر در خصوص انها بحث کرد:
هزینه راه اندازی و ثبت شرکت
اگر تاسیس یک شرکت را با توجه به میزان سرمایه مورد نیاز در نظر بگیریم و آن را با قوانین ثبت شرکت بسنجیم خواهیم دید که رویه های قانونی ثبت شرکت و موسسات غیر تجاری تغییری نداشته و هزینه ها ثابت باقی مانده است و حتی با همان سرمایه قبلی هم می توان شرکت را ثبت کرد. تنها تفاوت در بازار امروزه میزان سرمایه اولیه برای راه اندازی این شرکت ها است که همیشه هم نمی توان گفت ثبت یک شرکت و یا راه اندازی یک کسب و کار نیاز به سرمایه کلان دارد.
ضمن اینکه راه اندازی بسیاری از شرکت ها اصلا نیازی به سرمایه ندارد . بسیاری از شرکت ها مشاوره ای، مدیریتی ، آموزشی و غیره را به راحتی می توان با هزینه های کم راه اندازی کرد.
نوع شرکت
باور کنید یا خیر بسیاری از شرکت ها در شرایط بحرانی فعلی به دنبال برون رفت از شرایط حاضر هستند. آنها دستشان از بازارها و منابع خود خالی شده و به دنبال حفظ و بقای خود نیاز به تامین کنندگان ، حمایت کننده ها و یا منابع داخلی دارند که بتوانند به دوام بیشتر آنها کمک کنند.
اگر شما صاحب ایده، تخصص و یا حتی محصولی هستید که در شرایط تحریم ها می توان جان بسیاری از شرکت ها را نجات دهد شاید اتفاقا اکنون بهترین فرصت برای راه اندازی شرکت حقوقی خودتان باشد. با ثبت شرکت و موسسه دانش محور و دانش بنیان می توانید مرحومیت های شرکت ها را شناسایی و برای حل انها به آنها کمک کنید. می توانید منابع مورد نیاز شرکت ها را شناسایی و برای تامین خواسته های انها شرکت خود را ثبت کنید، می توانید به منظور کاهش هزینه های آنها در قالب موسسات و شرکت های جانبی برخی از فعالیت هایی که هزینه زیادی در داخل شرکت برای آنها ایجاد کرده را با هزینه بسیار کمتر متقبل شوید و ده ها و یا صدها ایده و خلاقیت دیگر که در واقع در چنین شرایطی خود را بیشتر نشان می دهند.
شناسایی بازار
واقعیت این است که اتفاقا در چنسن شرایطی می توان گفت فرصت ها خودنمایی می کنند. در شرایط نرمال بازار و وجود انواع شرکت های تامین کننده و رقیب های خارجی اصلا مشخص نمی شود که عمده نیاز بازار چیست. در زمانی که شرایط اقتصادی مناسب است و شرکت ها عمده نیازهای خود را از بازارهای همسایه تامین می کنند نمی توان به راحتی تخمین زد که چه فرصت هایی در بازار برای سرمایه گذاری و یا چه فرصت هایی برای تولید وجود دارد.
وقتی بسیاری از غول های تولیدی بزرگ دنیا نتوانند در بازار ایران کار کنند شرکت های بزرگ هم برای تامین نیاز های خود چاره ای جز توسل به بازوی داخلی ندارند. آنها یا باید با هزینه های بسیار بالا تحریم ها را دور بزنند و نیاز خود را تهیه کنند و یا باید به بازار داخلی پناه ببرند. حال این هنر شما خواهد بود که این بازار و نیاز را شناسایی و در راستای تامین آن ایده و خلاقیت داشته باشید.
اگر بتوانید در این شرایط بازار را به دست بگیرید حتی با وجود بر طرف شدن احتمالی تحریم ها هم این بازارها همچنان متعلق به شما خواهد بود و چه بسا حتی بتوانید شما به بازارهای دیگر دنیا نفوذ پیدا کرده و کالا و خدمات خود را به فروش برسانید.
استفاده از تجربه سایر کشورها
وجود تحریم های ظالمانه، ترس شرکت های خارجی برای معامله با ایران به دلیل تهدید های واشینگتن، عدم همکاری مناسب بانک های خارجی برای تامین تهدات مالی به ایران ، نبود گشایش های اعتباری بازرگانی لازم و ده ها دلیل دیگر محدوده را برای بسیاری از تلاش های شرکت ها تنگ تر کرده و این موضوع را نمی توان نادیده گرفت.
اما در این بازار پر التهاب وجود شرکت های دانش بنیان و موسسات و شرکت های تجاری کوچک و بزرگی که بتوانند به روی پا ایستادن شرکت های بزرگ کمک کنند اهمیت زیادی دارد.
تردیدی نیست که این یک فرصت استثنائی برای حضور در بازار سرمایه و تجارت ایران برای افراد توانمند و متخصص است. خواب سرمایه و یا حتی سرمایه گذاری در کشورهای دیگر نمی تواند متضمن رشد سرمایه و بهبود شرایط فعلی باشد.
با نگاهی به تاریخچه بسیاری از کشورهای اروپایی ، چین و یا حتی خود آمریکا خواهیم دید که این کشورها نیز بحران های مالی داشته اند. شاید بحران مالی آنها ناشی از تحریم نبوده باشد اما دیدگاه آنها با موضوع تفاوت چندانی با شرایط فعلی ایران ندارد.
چین از جمله کشورهایی است که توانست با تکیه بر دانش و سرمایه داخلی خود نه تنها بحران های اقتصادی خود را پشت سر بگذارد بلکه امروزه به عنوان یکی از قدرت های اقتصادی دنیا شناخته شود که مطابق با پیش بینی های موجود حتی تا سال 2022 به احتمال زیاد قدرت اقتصادی اول دنیا خواهد بود.
چینی ها امروزه با داشتن انواع شرکت های کوچک و بزرگ در بازارهای مختلف دنیا بسیاری از اقتصاد دنیا را در دست دارند شرکت هایی که روزی برای فروش محصولات خود انها با به زیر قیمت واقعی به فروش می رساندند و امروزه تامین کننده بخش اصلی کالاهای مورد نیاز نه تنها در خود کشور چین بلکه برای خود آمریکا و تمامی کشورهای اروپایی هستند.
ثبت شرکت هر چقدر هم کوچک و با پشتوانه مالی کم می تواند به رشد اقتصادی جامعه، حل مشکلات شرکت ها و تامین نیاز های جامعه در شرایط فعلی کمک شایانی بکند و در آینده و انشاا... با رفع کامل تحریم ها شرکت هایی که در بازار امروز ایران توانسته باشند کاری انجام بدهند بدون تردید موفق ترین شرکت ها در عرصه های بین المللی خواهند بود.
استفاده از منابع داخلی
جامعه امروز ایران به شدت نیازمند سرمایه گذاری در حوزه های مختلف تولیدی و صنعتی است. اغلب مواد معدنی و خام ایران در کشورهای دیگر پالایش و تصفیه می شوند، بسیاری از محصولات ایران نیازمند توسعه و بهبود هستند، اغلب ماشین آلات و صنایع ما نیاز به بهبود دارند، بسیاری از متخصصین ما نیاز به توجه و سرمایه گذاری روی ایده های خود را دارند و هزاران هزار ایده و طرحی که روی زمین مانده و نیاز به تزریق به بدنه شرکت ها با استفاده از حمایت های مالی دارند.
ما منابع داریم و از این حیث از ثروتمند ترین کشورها هستیم، دانش بسیاری هم در کشور وجود دارد و شاید اصلی ترین دغدغه بسیاری از اندیشمندان و صاحبین ایده و خلاقیت نبود سرمایه کافی باشد. به همین دلیل بهتر است گاهی با شناسایی این افراد و سرمایه گذاری روی ایده این افراد نوعی مشارکت منصفانه را راه انداخت تا ضمن تامین خواسته های داخلی به رشد کشور نیز کمک کرده و انگیزه تحقیق و توسعه را نیز در جامعه تقویت کنیم.
کلام آخر اینکه ثبت شرکت در هر قالب و میزان سرمایه ای در شرایط فعلی اگر آگاهانه صورت بگیرید بدون تردید می تواند موفقیت به همراه داشته باشد. بهتر است ایده و خلاقیت داشته باشید و با توجه به نیازهای بازار تصمیم گیری کنید. توجه به اندیشه و تجربه افراد موفق و یا حتی شکست خورده و افراد متخصص می توان به شما برای موفقیت در چنین شرایطی کمک زیادی بکند.
الگوهای تکراری را کنار بگذارید، اقدام به شناسایی نیازها، نقاط ضعف و قوت ها و بازارهای هدف بکنید، به دنبال استفاده از پتانسیل های موجود باشید، سود خود را در ابتدای مسیر خیلی در نظر نداشته باشید و مهم تر از همه سرمایه گذاری عاقلانه ای انجام دهید تا این اطمینان را به شما بدهیم که موفق خواهید شد.
امیدوارم در یک مقاله کوتاه با توضیح کلیات ثبت شرکت در بازار فعلی به برخی از سوالات شما جواب درست داده باشیم. کارشناسان ما در موسسه حقوقی ویونا از بهترین کارشناسان تجاری در ایران انتخاب شده اند تا در صورت نیاز بتوانند به شما در انتخاب تصمیم درست کمک کنند. تنها با یک تماس با کارشناسان ما در موسسه حقوقی ویونا از مشاوره رایگان ما بهره مند شوید.