مراحل ختم تصفیه شرکت
لازمه پایان دادن رسمی به فعالیت شرکت های حقوقی که قبلا در اداره ثبت شرکت ها به ثبت رسیده اند این است که دیون و بدهی های شرکت تصفیه و دارایی های شرکت تقسیم شود و نهایتا انحلال شرکت به ثبت برسد.
مراحل انحلال شرکت از زمان تصویب موضوع انحلال شرکت و یا دستور دادگاه مبنی بر انحلال شرکت با ختم تصفیه شرکت یا تصفیه شرکت به اتمام خواهد رسید. اما تصفیه شرکت چیست و چگونه باید انجام شود و اینکه مراحل ختم تصفیه شرکت چیست و چه موقع می توان ختم تصفیه شرکت را اعلام کرد؟ برای رسیدن به جواب این سوالات در ادامه با موسسه ویونا همراه باشید.
فرایند تصفیه شرکت
پس از یک دوره فعالیت ممکن است به هر دلیلی فعالیت شرکت به نقطه پایانی برسد. دلایل انحلال شرکت بسیار متفاوت است که می توانید در مقاله مربوط به انحلال شرکت آنها را مطالعه فرمایید. اما برای اینکه به موضوع فعالیت شرکت خاتمه داده شود باید کار تصفیه شرکت انجام شود. برای این موضوع در زمان تصویب انحلال شرکت و یا توسط دادگاه مدیر یا مدیرانی برای تصفیه شرکت انتخاب می شوند که این مهم را عهده دار می شوند.
تصفیه به معنی صاف کردن دیون و مطالبات شرکت و تقسیم دارایی های شرکت بین شرکا است. بنابراین در این مرحله مدیران منتخب باید ضمن مشخص کردن دارایی ها و بدهی های شرکت برای تصفیه کردن حساب های شرکت اقدام کنند. در این راستا باید بدهی های شرکت با پرداخت بدهی ها و یا با عقد قرارداد های احتمالی جدید تصفیه شود و دارایی های باقی مانده شرکت بین شرکا تقسیم شود. به صورت کلی امر تصفیه شرکت بر عهده مدیران تصفیه است و در این زمان این مدیران همه کاره شرکت خواهند بود. اما با این حال ممکن است بعضا در اساسنامه برخی از شرکت ها روند دیگر برای تصفیه شرکت مشخص شده باشد.
انواع روش های تصفیه شرکت
مطابق با ماده 220 قانون تجارت کلا دو نوع تصفیه شرکت وجود دارد: تصفیه دوستانه یا اختیاری و تصفیه الزامی یا قانونی.
در تصفیه دوستانه یا اختیاری ممکن است روند تصفیه شرکت در اساسنامه قید شده باشد و همه شرکا بر آن اتفاق نظر داشته باشند و یا در زمان تصمیم گیری برای انحلال شرکت همه شرکا برای این نوع روش تصفیه شرکت موافقت کرده باشند و اعتراضی وجود نداشته باشد.
در تصفیه الزامی و یا قانونی، روش تصفیه شرکت در اساسنامه قید نشده است و طبق مواد 202 تا 217 قانون تجارت روش تصفیه شرکت انجام می شود. به صورت کلی قانون در این نوع تصفیه تصمیم ساز است و روش قانونی کاملا باید اتخاذ شود.
مراحل ختم تصفیه شرکت
صرف نظر از اینکه چرا موضوع انحلال شرکت پیش آمده و شرکت به مرحله تصفیه رسیده است و یا حتی قالب حقوقی شرکت چیست، برای اینکه موضوع انحلال شرکت به درستی و قانونی انجام شود، باید مراحل تصفیه شرکت به صورت دقیق و قانونی دنبال شود و به صورت کلی تکلیف دارایی ها و بدهی های شرکت به درستی مشخص شود.
بر این اساس ختم تصفیه شرکت را می توان به 4 مرحله مشخص تقسیم کرد:
- در مرحله اول باید کلیه دارایی های شرکت مشخص شود و برای وصول مطالبات شرکت اقدام شود
- در مرحله دوم باید طلبکاران شرکت مشخص و با آنها برای پرداخت دیون و بدهی ها به طرق درست و صحیح توافق شود. این نوع پرداخت ممکن است با پرداخت دیون و یا با انجام تعهدات باشد.
- در مرحله سوم باید بعد از پرداخت دیون شرکت، دارایی های باقی مانده شرکت نقد شود.
- در نهایت باید اگر از دارایی های شرکت چیزی باقی مانده باشد ، بر اساس سهام و یا حق الشرکه، دارایی های شرکت بین شرکا تقسیم شود.
ختم تصفیه شرکت
بعد از اینکه 4 مرحله فوق انجام شد و دارایی های باقی مانده بین شرکا تقسیم شد عملا تصفیه شرکت انجام شده است. اما باید در نظر داشت که این کار نیازمند رعایت برخی از قوانین است. در این راستا در زمان تصفیه حساب شرکت اجازه دخل و تصرف و یا تقسیم سرمایه به شرکا داده نمی شود. در این زمان باید برای اطلاع کلیه ذی نفعان و طلبکاران احتمالی آگهی تصفیه شرکت در سه مرحله انتشار داده شود.
این آگهی ها باید در زمان شروع تصفیه شرکت و به منظور دعوت از طلبکاران و بستانکاران در روزنامه رسمی و روزنامه کثیرالانتشار منتخب شرکت آگهی شود. فاصله زمانی آگهی کردن این دعوتنامه ها حداقل یک ماه پس از هر آگهی است و حداقل باید برای ختم تصفیه شرکت 6 ماه از انتشار اولین آگهی گذشته باشد.
بستانکاران باید در زمان انتشار این آگهی ها برای ارائه ادعا با اسناد مشخص به مدیران تصفیه مراجعه نمایند و نمی توانند به شرکا و یا سهامداران رجوع کنند. ضمن اینکه بعد از زمان ختم تصفیه شرکت، هیچ نوع ادعایی دیگر پذیرفته نخواهد بود و در واقع این شش ماه فرجه ای است تا طلبکاران احتمالی برای دریافت مطالبات خود اقدام نمایند.
برای ختم تصفیه شرکت بعد از اینکه همه دیون شرکت داده شد و باقی مانده دارایی های شرکت بین سهامداران تقسیم شد، باید مدیران تصفیه برای اعلام ختم تصفیه شرکت مراتب را به اداره ثبت شرکت ها به منظور آگهی کردن موضوع ختم تصفیه شرکت اعلام نمایند. با ارائه این نامه، عنوان شرکت از دفاتر اداره ثبت شرکت ها حذف و شرکت به صورت کامل منحل خواهد شد.
معمولا اگر در زمان ختم تصفیه شرکت مبالغی باقی مانده باشد، مدیران تصفیه این مبالغ یا سرمایه را در حسابی مخصوص واریز می کنند و نام بستانکارانی که در این زمان برای دریافت مطالبات خود اقدام نکرده اند را در اختیار بانک می گذارند و تا با انتشار آگهی ختم تصفیه شرکت و قید نام آنها برای دریافت مطالبات خود به بانک مشخص شده مراجعه نمایند. این سرمایه نهایتا ده سال نزد بانک باقی خواهد ماند و بعد از این مدت به عنوان مال بلا صاحب توسط بانک و با اطلاع دادستان به نفع دولت ضبط خواهد شد.
انجام مراحل انحلال شرکت و تصفیه شرکت یک فرایند کاملا قانونی و حقوقی است که باید با دقت و به صورت مرحله به مرحله انجام شود. با توجه به حساسیت این موضوع پیشنهاد می شود که این مهم به دست کارشناسان خبره حقوقی انجام شود. موسسه ویونا با تکیه بر ده ها سال سابقه درخشان و آوازه خوش در مباحث حقوقی در راستای ارائه خدمات حقوقی مختلف به شرکت ها همواره بهترین پیشنهادات را داشته است. اگر به دنبال تصفیه شرکت خود هستید، می توانید با اطمینان زیاد و به صورت تضمینی فرایند تصفیه حساب و انحلال شرکت خود را به کارشناسان حرفه ای ما در ویونا واگذار کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان همین امروز با ما تماس بگیرید.
دیدگاهها
• در مرحله اول باید کلیه دارایی های شرکت مشخص شود و برای وصول مطالبات شرکت اقدام شود
• در مرحله دوم باید طلبکاران شرکت مشخص و با آنها برای پرداخت دیون و بدهی ها به طرق درست و صحیح توافق شود. این نوع پرداخت ممکن است با پرداخت دیون و یا با انجام تعهدات باشد.
• در مرحله سوم باید بعد از پرداخت دیون شرکت، دارایی های باقی مانده شرکت نقد شود.
• در نهایت باید اگر از دارایی های شرکت چیزی باقی مانده باشد ، بر اساس سهام و یا حق الشرکه، دارایی های شرکت بین شرکا تقسیم شود.
• در تصفیه دوستانه یا اختیاری ممکن است روند تصفیه شرکت در اساسنامه قید شده باشد و همه شرکا بر آن اتفاق نظر داشته باشند و یا در زمان تصمیم گیری برای انحلال شرکت همه شرکا برای این نوع روش تصفیه شرکت موافقت کرده باشند و اعتراضی وجود نداشته باشد.
• در تصفیه الزامی و یا قانونی، روش تصفیه شرکت در اساسنامه قید نشده است و طبق مواد 202 تا 217 قانون تجارت روش تصفیه شرکت انجام می شود. به صورت کلی قانون در این نوع تصفیه تصمیم ساز است و روش قانونی کاملا باید اتخاذ شود.
• در صورتیکه مدت زمان شرکت به انقضا برسد. در واقع برخی از شرکت ها با مدت مشخص ثبت می شوند که در اتمام تاریخ فعالیت و در صورت عوض نشدن مدت باید منحل شوند.
• در صورتیکه شرکت ورشکسته شود.
• در صورت توافق شرکا و اعلام انحلال شرکت طبق صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده
• در صورتیکه به هر دلیل حکم دادگاه برای انحلال شرکت صادر شود.