پس از اینکه شرکت به هر دلیل به فعالیت خود پایان دهد به منظور ثبت انحلال شرکت باید مراحلی را مطابق با قانون انجام دهد. یکی از این فعالیت ها مشخص کردن یک تا چند نفر به عنوان مسئولین تصفیه و یا مدیر تصفیه شرکت می باشد.
این فرد یا افراد هم می تواند از بین شرکا باشد و هم فرد و یا شرکتی خارج از شرکا و به عنوان نماینده قانونی و وکیل شرکت انتخاب شود. از انجاییکه این موضوع اهمیت بسیار زیادی دارد و شناخت موضوعات مختلف و تصفیه حساب و تنظیم صورت های مالی و سود و زیان شرکت تخصص زیادی نیاز دارد بهتر است برای این منظور از موسسات حقوقی مانند موسسه حقوقی ویونا خدمات خود را تقاضا نمایید.
ضمن اینکه طبق قانون این نفرات را باید خود شرکا تعیین و به اداره ثبت شرکت ها معرفی نمایند اما چنانچه انحلال شرکت به حکم دادگاه باشد خود دادگاه نیز تحت شرایطی ممکن است فرد یا افرادی را برای انجام امور تصفیه شرکت تعیین و این وظیفه را به او واگذار نماید.
پس از تعیین مدیر تصفیه و معرفی او به اداره ثبت شرکت ها قانونا وظایفی بر عهده این مدیر خواهد بود.
از جمله این وظایف می توان به موارد زیر اشاره نمود:
وصول مطالبات شرکت
شرکت در زمان حیات خود ممکن است مطالباتی داشته باشد . این مطالبات از شرکا, سهامداران, مشتریان و یا ذی نفعان شرکت خواهد بود. از این رو مدیر تصفیه موظف است با در دست داشتن مدارک لازم این مطالبات را وصول کند.
اگر شخص بدهکار طلب خود را پرداخت نکرد مدیر تصفیه می تواند مطابق لایحه اصلاحی ۲۱۲ قانون تجارت نسبت به ارایه دعوی و پیگیری از مقامات قضایی مطالبات شرکت را وصول کند.
نقد کردن دارایی های شرکت
یکی دیگر از وظایف مدیر تصفیه نقد کردن دارایی های شرکت است. مدیر تصفیه با اختیاراتی که دارد باید دارایی های منقول و غیر منقول شرکت را در مزایده به فروش رسانده و به پول نقد تبدیل نماید. برای این منظور باید لیست دارایی های شرکت مشخص شود و بهتر است توسط یک کارشناس دادگستری قیمت گذاری و در مزایده و یا در شرایط عادی در بازار مصرف خودش به فروش رسانده شود.
مهم است که برنده این مزایده به هیچ عنوان از خویشاوندان درجه یک تا چهار مدیر تصفیه و یا دوستان شناخته شده او نباشد. همچنین نقد کردن دارایی های شرکت الزاما نیاز به تشریفات مزایده ندارد.
پرداخت بدهی های شرکت
یکی از اصلی ترین وظایف مدیران تصفیه پرداخت بدهی و دیون شرکت می باشد
برای این منظور باید با مراجعه به لیست طلبکاران شرکت و یا اگهی برای یافتن طلبکاران احتمالی و با رعایت حق تقدم پرداخت بدهی اقدام شود.
برای اگهی موضوع تصفیه شرکت و پرداخت بدهی های شرکت به طلبکاران باید از طلبکاران دعوت شود تا با مراجعه به ادرس مدیر تصفیه برای دریافت مطالبات خود حداکثر تا شش ماه بعد مراجعه نمایند. ضمنا اگهی باید در روزنامه رسمی و روزنامه کثیرالانتشار تعیین شده برای شرکت سه بار و هر بار به فاصله یک ماهه اگهی شود.
دعوت از مجمع عمومی فوق العاده
در زمان تصفیه شرکت مدیر یا مدیران تصفیه متولی و مسئول دعوت از مجمع عمومی فوق العاده به هر دلیل و در صورت نیاز هستند. اگر در شرایط ضرورت این مهم توسط مدیر تصفیه انجام نشود ناظر شرکت می تواند این مجمع را دعوت نماید و باز هم چنانچه ناظر هم این کار را انجام نداد دادگاه می تواند ورود و از مجمع عمومی فوق العاده برای تشکیل جلسه درخواست کند.
در این میان سهامداران شرکت می توانند درست مانند قبل از انحلال شرکت از وضعیت شرکت و نحوه رسیدگی به صورتحساب های شرکت اطلاع پیدا کنند.
تا زمانیکه تصفیه حساب شرکت تکمیل نشده باشد باشد مجمع عمومی عادی بطور فوق العاده در زمان های خود برگزار شود. مسئول دعوت از مجامع همانگونه که ذکر شد مدیر تصفیه شرکت می باشد. در زمان تشکیل جلسه این مجمع باید اقدامات زیر صورت پذیرد.
- تسلیم صورتحساب اموال منقول و غیر منقول شرکت و دارایی ها و حساب سود و زیان و خلاصه عملیات های مالی انجام کرفته.
- تهیه و تسلیم گزارشی جامع از عملیات انجام گرفته در مدت زمانیکه عملیات تصفیه در حال انجام بوده است به مجمع عمومی شرکت توسط مدیر تصفیه.
- ناظر شرکت نیز باید شرح نظارت های خود و بررسی های انجام گرفته توسط مدیران تصفیه را به مجمع ارئه نماید.
ختم تصفیه و اعلام آن به مرجع ثبت شرکت ها
پس از انجام مراحل تصفیه شرکت مدیر و یا مدیران متخب تصفیه شرکت موظف هستند نهایتا تا یک ماه پس از این موضوع مراتب را به اداره ثبت شرکت ها برای حذف نام این شرکت از دفتر اداره ثبت شرکت ها و دفتر ثبت تجاری اعلام نمایند. سپس باید این موضوع در روزنامه رسمی دادگستری و همچنین در روزنامه کثیر الانتشار شرکت اگهی شود.
لازم به توضیح است پس از اگهی شدن موضوع اتمام تصفیه شرکت مطابق با ماده 299 لایحه اصلاحی قانون تجارت مدیر تصفیه شرکت باید هم زمان با اعلام اتمام تصفیه شرکت به اداره ثبت شرکت ها ، دفاتر و اسناد و مدارک شرکت را به مرجع ثبت شرکت ها به منظور بایگانی و در صورت نیاز مراجعه اشخاص ذی نفع واگذار نمایند. این دفاتر و اسناد و املاک تا 10 سال پس از موضوع انحلال شرکت در اداره ثبت شرکت ها نگهداری خواهد شد.
پس از موضوع تصفیه شرکت و حل و فصل شدن کلیه بدهی ها و وصول شدن همه مطالبات در صورتیکه باقی مانده ای در حساب شرکت باشد باید مطابق با اساسنامه و سهام و یا سهم الشرکه شرکا در بین انها تقسیم شود. این موضوع نیز می تواند توسط یک کارشناس رسمی دادگستری و یا موسسات ذی صلاح حقوقی انجام شود.
از آنجایی که موسسات حقوقی می توانند وظیفه مدیران تصفیه شرکت ها را عهده دار باشند و این مهم را برای شما انجام دهند قبل از اقدام برای انحلال شرکت با موسسه حقوقی ویونا تماس بگیرید .
به یاد داشته باشید در اغلب مواقع می تواند اختلافات شرکت را حل و فصل کرد و شرایط مالی شرکت را با ترفند های قانونی و صحیح بهبود بخشید و شرکت را حفظ کرد. این موضوعات نیاز به تخصص و شناخت کافی به موضوعات و مسائل قانونی و حقوقی دارد. کارشناسان ما با تسلط و تبهر خود این مهم را برای شما با بهترین شرایط انجام خواهند داد. با ما تماس بگیرید.