موسسه آموزشی به محلی اطلاق می شود که به منظور ارتقا سطح آگاهی و دانش عده خاص و یا عموم یک جامعه ای و تحت شرایط خاص اقدام به برگزاری کلاس های اموزشی مشخص بصورت مجزا و یا با همکاری واحد های دیگر تجاری و اموزشی می نمایند.
از انجایی که موسسات اموزشی به فعالیتی غیر تجاری دارند و نمی توانند اقدام به تولید و یا ورود به حوزه تجاری کشور بکنند اولین اقدامی که باید برای تاسیس انجام دهند تعیین قالب ثبتی شخصیت حقوقی خود بصورت موسسه غیر تجاری می باشد. برای ثبت موسسه آموزشی باید مجوز های لازم از مراجع ذی صلاح دریافت شود.
موسسات آموزشی در کل به سه دسته تقسیم می شوند:
- موسسات اموزشی که از نظر مالکیت طبقه بندی می شوند . ( دولتی، تعاونی و یا خصوصی هستند)
- موسساتی که از نظر هدف اموزشی طبقه بندی می شوند
- موسساتی که از نظر نوع فعالیت طبقه بندی می شوند.
مراحل ثبت موسسه آموزشی
برای ثبت موسسه آموزشی ابتدا باید قالب شرکت و یا فعالیت حقوقی خود را موسسه غیر تجاری انتخاب نمایی و بعدا صرف اینکه به دنبال اهداف مالی هستید یا خیر نوع انتفاعی بودن و یا نبودن ان را باید در نظر داشته باشید. البته بیشتر موسسات اموزشی با هدف تجمیع سود و منافعی برای شرکای موسسات به ثبت می رسند و به همین دلیل باید موسسه اموزشی در قالب موسسه اموزشی انتفاعی دیده شود.
موسسات آموزشی موضوعات مختلفی را پوشش می دهند که در ذیل به انها می پردازیم:
- موسسات آموزشی که موضوعات درسی در واحد های آموزش عالی و موسسات تحقیقاتی با رویکرد برگزاری دوره های حرفه ای و تدریسی کوتاه مدت و پرورش توانایی دانش اموزان برای حضور بهتر در کنکور های مختلف مانند ورودی، کاردانی و کارشناسی و کارشناسی ارشد و ... هستند
- موسسات آموزشی که به دنبال تحقیقات علمی در سطوح بین المللی و با همکاری با سایر محققان و متخصصان داخلی و خارجی هستند که ممکن است در این میان همکاری بصورت همکاری با فرد حقیقی و یا شرکت ها و موسسات حقوقی داخلی و خارجی دیگر باشد و هدف انها پژوهش و تحقیق در زمینه های مختلف و مشترک و بازنگری و توسعه علوم خاص می باشد.
- موسسات اموزشی که به دنبال ارائه مشاوره و خدمات اعزام دانشجو به خارج از کشور هستند
- موسسات اموزشی که برای امور اموزش عالی و پژوهشی و فناوری و امور دانشجویی خدمات رسانی می کنند.
- موسساتی که به دنبال راه اندازی فدارسیون های ورزشی دانشگاهی هستند
- مراکز آموزش عالی ، دانشگاه ها ، مراکز تحقیقاتی دولتی و خصوصی و پژوهشکده ها و پژوهشگاه ها
- موسساتی که در راستای فعالیت های علمی و دانش بنیان و با اشتراک دانش دانشگاهی و هیئت علمی دانشگاه ها به وجود می ایند.
همانگونه که اورده شد فعالیت در هر یک از زمینه های نام برده شده مجوز خاص خود را از سازمان و یا مراکز ذی صلاح مربوطه نیاز دارد. برای ثبت موسسه آموزشی بسته به موضوعی که انتخاب می کنید و فیلدی که در تلاش برای انجام خدمات اموزشی در ان هستید باید از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان اموزش و پرورش و یا وزارت علوم و تحقیقات و فناوری مجوز خود را دریافت نمایید. بعضا موسساتی که در چند حوزه اموزشی فعالیت می کنند مجبور خواهند بود از دو و یا هر سه سازمان مجوز دریافت نمایند.
برای ثبت موسسه آموزشی هم زمان با اقدام برای ثبت موسسه آموزشی باید مجوز مربوطه نیز دریافت شود. بنابر این برای ثبت موسسه آموزشی باید مدارک زیر تهیه و تسلیم اداره ثبت شرکت ها به عنوان متولی ثبت موسسات اموزشی ارائه شود:
- تقاضانامه ثبت موسسه آموزشی
- مجوز و یا مجوز های لازم
- فرم تعیین نام
- فتوکپی مدارک شناسایی شرکا ، مدیران و بازرسین احتمالی
- صورتجلسه مجمع عمومی موسسین
- صورتجلسه اعضا هیئت مدیره
- اساسنامه
- اظهارنامه
- وکالتنامه وکیل
مدارک و مستندات مورد نیاز برای صدور مجوز های اموزشی :
- تصویر اساسنامه برای موسسات فرهنگی و هنری که به تایید دفتر توسعه و مشارکت های فرهنگی هنری رسیده باشد ( در صورت نیاز)
- فرم مشخصات عمومی متقاضی
- تصویرپروانه تاسیس
- فرم تکمیل شده درخواست دوره
- تایید اماکن
- تصویر مجوز تاسیس برای هنرستان های غیر دولتی
- تصویر مجوز تاسیس برای آموزشگاه آزاد هنری یا آموزشگاه سینمایی و سمعی و بصری
- معرفی نامه ادارات یا سازمان های آموزش و پرورش در مورد هنرستان های دولتی و غیر دولتی
- تصویر آخرین روزنامه رسمی
- تصویر سند مالکیت یا اجاره نامه
- تبلیغات روزنامه که به تایید اداره کل استان مربوطه رسیده باشد
- تعهد نامه
- تایید نوسازی برای هنرستان های غیر دولتی
مراحل اخذ مجوز موسسه آموزشی
برای دریافت مجوز موسسه آموزشی ابتدا باید از سازمان ذی صلاح مجوز و یا مجوز های لازم دریافت شود. این وظیفه بر عهده واحد آموزش فرهنگی و هنری اداره کل ادارات شهرستان ها می باشد. در نهایت باید موسسه اموزشی درخواست دوره مهارت از اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی داشته باشد و این دوره را طی نماید. سپس باید گواهی پایان دوره به اداره شهرستان ارسال شود تا تایید و به واحد اموزش فرهنگی و هنری اداره کل ارسال شود.
سپس باید مدارک لازم تهیه و ارائه شود. در مرحله بعد دفترچه قوانین و مقررات و دستورالعمل ها و ایین نامه های مورد نظر به موسسه ابلاغ خواهد شد و مجوز نیز به همراه این قوانین به موسسه تسلیم می شود. هر گونه فعالیت این موسسات زیر نظر ادارات کل شهرستان و اداره اموزش و پرورش استان خواهد بود و موسسه موظف است برای جذب دانشجو و یا هر گونه فعالیت با هماهنگی اداره کل و سازمان اموزش و پرورش اقدام نمایند.
موسسات آموزشی تحت شرایط مختلف باید از یک تا سه مجوز استفاده نمایند. در نظر داشته باشید که در صورتیکه فعالیت هنر و فرهنگی انجام می دهید و یا فعالیت های دیگری انجام می دهید و به اموزش در ان فعالیت می خواهید مبادرت نمایید باید از سازمان های و اتحادیه های مخصوص خود مجوز های جداگانه دریافت نمایید.
در ضمن مدرسین و مدیران موسسات اموزشی باید هر کدام سوابق تدریس و فعالیت در موسسات مشابه را داشته باشند و فعالیت و رزومه کاری انها باید مورد تایید باشد. داشتن حداقل سه سال سابقه تدریس برای مدیران موسسات اموزشی الزامی است و باید حداقل یک نفر از موسسین این موسسات دارای مدرک تحصیلی مرتبط در حوزه های اموزشی مورد درخواست باشد.
ثبت موسسه اموزشی یکی از مشکل ترین ثبت های موسسات است و باید همه قوانین و مقررات و مجوز های لازم وجود داشته باشد. از این رو بهتر است با مشاوره موسسه حقوقی ویونا برای این مهم اقدام نمایید.