با رشد روز افزون صنعت ساخت و ساز و پیچیدگی های و مشکلات پیش رو اعم از گرفتن مجوزهای مختلف و سر و کله زدن با سازمان ها و نهاد های مربوطه باعث شده است تا اغلب سرمایه گذاران در توسعه و آبادانی کشور و عموم مردمی که نیاز به تهیه مسکن و مغازه و... دارند به دنبال اشخاصی حقیقی و یا حقوقی باشند تا این مهم را به دست آنها سپرده و خود را از این همه دردسر رها سازند. این دلایل باعث بوجود آمدن شرکت ها عمرانی و ساختمانی شد که با استفاده از افراد مجرب و کار آزموده و دانش آموختگان این حوزه ها نه تنها این دغدغه ها را برای مشتران خود مرتفع می نمایند که اتفاقا در بسیاری از موارد به دلیل تخصص بالای خود خدمات بسیار مناسب تری را به مشتریان خود ، چه از لحاظ ایمنی و سازه و چه از لحاظ زیبایی فراهم می نمایند.
ثبت شرکت عمرانی و تبدیل شدن به یک شخصیت حقوقی باعث بالاتر رفتن هرچه بیشتر اعتماد مشتریان به این اشخاص می شود و به عنوان اولین قدم برای توسعه کسب و کار و رفتن به سوی عقد قرارداد های بزرگ تر و پر سودتر برای متخصصان و فعالان اقتصادی در حوزه عمران می باشد. ضمن اینکه با ثبت شرکت عمرانی می توان از تخصص و توانایی سایر افراد ملحق شده به شرکت استفاده کرده و ضمن تقسیم کار و گرفتن پروژه های به مراتب بیشتر در ابعاد جدیدتر و تخصصی تر نیز گام نهاد.
یک شخص حقیقی تنها می تواند به یک تا نهایتا چند پروژه عمرانی بسنده کرده و همین چند پرژه نیز می تواند او را حسابی خسته و گاهاً نا امید کند. اما ثبت شرکت عمرانی و استفاده از تخصص دانش آموختگان و متخصصین اجرایی به شما این قابلیت را می دهد که با تقسیم کار بین همکاران خود و عقد قرارداد و برون سپاری بسیاری از فعالیت ها با سایر شرکت ها به فعالیت های نا محدودی دست بزنید. شرکت های عمرانی عمدتا می توانند در قالب های زیر به فعالیت بپردازند :
1- احداث شهرک ها ی مسکونی ، توریستی ، گردشگری ، هتل ها ، مسافر خانه ها و ... مشارکت و سرمایه گذاری نمایند.
2- اقدام به ساخت پروژه های عمرانی و ساختمانی اعم از مسکونی ، تجاری ، اداری و ... در قالب شرکت حقوقی
3- سرمایه گذاری ، اجرا و مشارکت در پروژه های صنعتی ، سازه های سنگین و بتنی ، مقاوم سازی ساختمان ها و سازه ها و بازآفرینی و بازسازی بافت های فرسوده شهری و روستایی.
4- اجرا ، سرمایه گذاری و مشارکت در پروژه های عمرانی ، غیر عمرانی ، صنعتی بین المللی به روش پیمانکاری
5- مشارکت و راه اندازی واحد های تولیدی ، نوسازی ، توسعه و تکمیل پروژ های ساختمانی آنها
6- سرمایه گذاری و مشارکت در املاک اعم از عرصه و اعیانی ، مطالعه و طراحی پروژه های مختلف ساختمانی ، تفکیک زمین و آماده سازی ، احداث بنا های مسکونی ، اداری ، تجاری ، صنعتی ، تاسیساتی ، ورزشی تفریحی و ... ، خرید و فروش مصالح ، امکانات ، ماشین آلات ، تجهیزات و ...
7- کمک و یا اخذ تسهیلات بصورت مستقیم از بانک ها و موسسات مالی بر اساس قوانین و مقررات موجود و بصورت اصولی برای مشتریان خود تمامی این فعالیت ها فقط در قالب شرکت عمرانی امکان پذیر می باشد و افراد حقیقی به تنهایی نمی توانند تمامی این مسئولیت ها را پذیرا باشند.
اما ثبت شرکت عمرانی می تواند در دو قالب شرکت صورت بپذیرد . ثبت شرکت عمرانی در قالب شرکت سهامی خاص و ثبت شرکت عمرانی در قالب شرکت با مسئولیت محدود .
ثبت شرکت عمرانی در هر کدام از قالب های تعریف شده تفاوتی در انجام فعالیت نخواهد داشت ولی شرکت های ثبت شده در قالب شرکت سهامی خاص به دلیل سپرده شده 35% از سرمایه اولیه در حساب شرکت و تعهد به تامین 65% باقیمانده سرمایه بصورت یکساله توسط سهامداران و همچنین تغییر و یا تمدید مدیریت این شرکت ها بصورت هر دو سال یکبار و بازرسین این نوع شرکت ها بصورت سالیانه نظارت بیشتر در این شرکت ها را می طلبد و نشان دهنده کنترل بیشتر در فعالیت های شرکت های عمرانی سهامی خاص می باشد که همین موضوع باعث اعتماد بیشتر سایر اشخاص حقیقی و حقوقی به این نوع شرکت ها شده و اعتبار شرکت های عمرانی سهامی خاص را نسبت به شرکت های عمرانی با مسئولیت محدود بالاتر ببرد . همین موضوع باعث رغبت بیشتر افراد صاحب تخصص و دانش در زمینه های عمرانی برای ثبت شرکت خود بصورت سهامی خاص شده است .
ثبت شرکت عمرانی سهامی خاص :
برای ثبت شرکت عمرانی در قالب شرکت سهامی خاص باید حداقل 3 نفر به عنوان سهامدار و 2 نفر به عنوان بازرس که البته نباید از اقوام درجه یک و یا اعضاء باشند انتخاب و معرفی شوند . سپس باید به فکر مبلغ حداقل یک میلیون ریال به عنوان سرمایه اولیه باشید که البته در مرحله اول می توانید 35% مبلغ را تهیه و در نزد بانکی به حساب شرکت سپرده نموده و 65% باقیمانده را تعهد نمایید که تامین می کنید .
مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت عمرانی به شکل شرکت سهامی خاص کپی مدارک شناسایی سهامداران و همچنین گواهی سوء پیشینه آنها ، بعد باید تمامی سهامداران اقرار نامه ای را امضاء و در صورتیکه از وکیل برای ثبت شرکت کمک گرفته می شود وکالتنامه ای نیز تنظیم و وکیل را معرفی نمایند .
وکیل شرکت ابتدا مدارک را به کارشناس واحد ثبت اداره ثبت شرکت ها ارائه و پس از تایید یکی از نام های شرکت که شما پیشنهاد داده اید مراحل بعدی ثبت پیگیری خواهد شد . با تایید نام شرکت پرونده به توسط وکیل دریافت گردیده و به همراه مدارک لازم در اختیار موکل قرار داده می شود تا اقدام به افتتاح حساب بانکی کنند. پس از افتتاح حساب باید گواهی از بانک دال بر افتتاح حساب شرکت برای ارائه به اداره ثبت شرکت ها تحویل گرفته شود . این گواهی در نامه ای مهر و موم شده توسط بانک به باز کننده حساب تحویل داده می شود . در این مرحله پرونده به همراه گواهی بانک و مجوز راه و شهر سازی به اداره ثبت شرکت ها مجددا توسط وکیل تحویل داده می شود .
پرونده مجددا بررسی و در صورت تطبیق مدارک و نبودن مشکل خاصی پس از هفت روز کاری دفتر نویسی شده و ثبت می شود . بعد از دفتر نویسی حدودا 3 تا 5 روز بعد شماره ثبت را می توان دریافت کرد و برای آگهی کردن تاسیس شرکت اقدام نمود . پس از گذشت 15 روز از آگهی تاسیس شرکت باید نسبت به آگهی روزنامه رسمی شرکت اقدام نمود .
ثبت شرکت عمرانی با مسئولیت محدود :
برای ثبت شرکت عمرانی در قالب شرکت با مسئولیت محدود تفاوت هایی نسبت به ثبت شرکت عمرانی در قالب شرکت سهامی خاص وجود دارد . شرکت های عمرانی با مسئولیت محدود بصورت سهامی نمی باشند و سرمایه اولیه آنها تقسیم به سهام نشده و نیازمند سپرده گذاری مبلغی از سرمایه نزد بانک هم نمی باشد. در این نوع شرکت عمرانی دو نفر شریک باید وجود داشته باشند و حداقل یک میلیون ریال سرمایه اولیه را اعلام نمایند . این سرمایه در اختیار مدیر عامل قرار گرفته و او تعهد می نماید که کل سرمایه را در مدت مشخصی تامین نماید .
همین دلیل و اینکه مدیریت در شرکت با مسئولیت محدود ، دارای محدودیت نمی باشد و الزامی برای تعیین بازرس در این شرکت ها وجود ندارد و اینکه مبلغی در ابتدا در حسابی سپرده نمی شود دلیل اصلی استقبال کمتر داوطلبان ثبت شرکت عمرانی از این نوع شرکت شده است. وگرنه در نوع فعالیت این نوع شرکت ها تفاوتی وجود نخواهد داشت.
کپی مدارک شناسایی ، گواهی عدم سوء پیشینه مدارک ابتدایی برای ثبت شرکت عمرانی در قالب شرکت با مسئولیت محدود می باشد . در ضمن اگر ثبت شرکت توسط وکیل انجام می پذیرد باید وکالتنامه او نیز در مدارک موجود باشد .
شرکت های عمرانی می توانند به منظور توسعه فعایت خود یکی از زمینه های زیر را به حوزه فعالیت خود اضافه کرده و کار خود را توسعه نمایند :
1- پیمانکار سازه های نفت و گاز و پتروشیمی 2- ابنیه 3- تاسیسات 4- برق و الکترونیک
5- نیرو 6- آب و فاضلاب 7- تونل 8- راه 9 – فضای سبز 10 – سد 11- پارک و ...
رتبه بندی شرکت های پیمانکاری توسط متولی مربوطه یعنی نهاد ریاست جمهوری می باشد . این نهاد برای شرکت های پیمانکاری و عمرانی تازه تاسیس رتبه 5 یعنی پایین ترین رتبه را در نظر می گیرد . برای قرار گرفتن در رتبه بندی این نهاد و دریافت رتبه 5 عمرانی باید یک مهندس که 6 سال سابقه کار عمرانی داشته باشد و در این مدت نیز بیمه شده باشد ، یعنی 6 سال سابقه بیمه داشته باشد و یا اینکه دو مهندس با سه سال سابقه و یک مهندس بدون سابقه در هیئت مدیره برای ثبت شرکت در نظر بگیرید . این مهندسین همان مهندسین امتیاز آور برای شرکت شما می باشند . با ثبت شرکت عمرانی خود و دریافت رتبه 5 می توانید اقدام به افزایش رتبه شرکت خود نمایید . ارتقاء شرکت های عمرانی از بالا به پایین میباشد. به این ترتیب که رتبه 5 پایین ترین رتبه و رتبه 1 بالاترین رتبه را دارا می باشند . برای ارتقاء رتبه شرکت عمرانی شرایط مختلفی باید رعایت شود . باید تجهیزات و دستگاه های مورد نیاز تهیه و ارتقاء یابند و هر چه این تجهیزات پیشرفته تر باشند و افراد شاغل در شرکت معتبر تر و با دانش مرتبط تر و بالاتر باشند رتبه شرکت هر روز بهتر می شود. البته رزومه کاری شرکت و سابقه شرکت نیز برای ارتقاء رتبه بسیار حائز اهمیت می باشد .