شرکت تعاونی نوعی از انواع هفت گانه شرکت ها هستند که اعتبار حقوقی بالایی دارند و در روستاها و شهر ها با مشارکت و هم فکر عده ای برای تامین قسمتی از نیاز های شناخته شده تاسیس می شوند.
تعاونی ها انواع و اقسام مختلفی دارند و با توجه به فعالیت و یا اعضا تشکیل دهنده خود طبقه بندی می شوند. شرکت های تعاونی اگر با عضویت هر فرد در شرکت خود توافق داشته باشند شرکت تعاونی عام و اگر عضویت در انها محدود باشد مثلا تنها در تعاونی کارگری افراد کارگر می توانند عضو شوند که این نوع تعاونی ها را تعاونی خاص می نامند.
اما مهم ترین نوع طبقه بندی انها بر اساس فعالیت انها می باشد. اگر تعاونی در حوزه های دامداری، کشاورزی، شیلات، دام، طیور، صنعت و معدن و ... و برای تامین نیاز های ثانویه افراد عضو فعالیت کند از نوع تعاونی تولیدی و اگر برای تامین نیاز هایی مانند مسکن و اشتغال و یا خدمات رسانی جانبی به منظور کاهش هزینه های تولیدی مانند تامین مواد اولیه، توزیع، مسکن و ... را انجام دهند از نوع توزیعی هستند.
البته با توجه به نوع مجوز می توان شرکت های تعاونی تولیدی و توزیعی را به چهار نوع دیگر هم تقسیم کرد که تعاونی تولیدی شهری ، تعاونی تولیدی روستایی، تعاونی توزیعی شهری و یا تعاونی توزیعی روستایی تقسیم کرد.
در اندک مواقعی هم تعاونی ها برای تامین سرمایه و یا ورود به بازار سرمایه گذاری به ثبت می رسند که این نوع تعاونی ها را هم اصطلاحا تعاونی اعتباری هم می نامند. تعاونی ها اگر بالغ بر 500 عضو داشته باشند از نوع تعاونی بزرگ هستند.
شرکت تعاونی چند منظوره چیست؟
در برخی از مواقع شرکت های تعاونی در اساسنامه خود موضوعات مختلفی را پیش بینی می کنند. البته اغلب این موضوعات با هم در ارتباط هستند. مثلا تولیدی در زمینه کشاورزی انجام می شود و نیاز به توزیع دارد و در خلال این فعالیت ها اقداماتی برای خانه دار شدن اعضا انجام می شود و در زمینه فعالیت شرکت و به منظور ارتقا سرمایه ممکن است در برخی از فعالیت های مشابه سرمایه گذاری شود. از این رو اینگونه تعاونی ها دیگر جز دسته های فوق الذکر نخواهند بود و باید انها را در دسته تعاونی های چند منظوره لحاظ نمود.
شرط داشتن تعاونی چند منظوره تایید اداره تعاون شهرستان و یا روستای مربوطه و همچنین مرتبط بودن فعالیت های موضوع تعاونی و نهایتا ذکر تمامی موضوعات به شکل صحیح در اساسنامه تعاونی می باشد. ضمنا باید مجوز فعالیت و موافقت اصولی طرح های مورد نظر دریافت شده باشد.
انواع شرکت های تعاونی چند منظوره
شرکت های تعاونی چند منظوره در دو حالت تعریف و ثبت می شوند. شرکت های تعاونی چند منظوره خاص و شرکت های تعاونی چند منظوره عام. شرکت تعاونی چند منظوره خاص باید سرمایه خود را از موسسین خود به دست بیاورد و باید ظرفیت های این تعاونی در حد اشتغال اعضا خود باشد و ضمنا هر فردی نمی تواند در ان عضویت داشته باشد.
شرکت تعاونی چند منظوره عام نه تنها عضویت هر فردی را در تعاونی ازاد می دانند بلکه تامین سرمایه این تعاونی ها با مشارکت نهاد های دولتی و خصوصی دیگر به نحوی است که حداقل نیمی از این سرمایه را انها تادیه نمایند.
تعاونی اگر بصورت خاص باشد باید حداقل 10 میلیون ریال و اگر عام باشد باید حداقل 100 میلیون ریال سرمایه اولیه داشته باشد که باید از این میزان 35 درصد در حساب شرکت تادیه شود. در مقابل شرکت های تعاونی چند منظوره شرکت های تعاونی تک منظوره دیده می شوند و انها تعاونی هایی هستند که تنها در یک حوزه فعالیت و به ثبت می رسند. مانند شرکت های تعاونی مسکن.
ثبت شرکت تعاونی چند منظوره به دلیل خاص بودن شرایط قوانین و مقررات انها و همچنین به دلیل تخصصی بودن نوع تنظیم اساسنامه انها دقت فراوانی می طلبد. در این راستا به یاد داشته باشید حداقل باید 7 نفر برای ثبت شرکت تعاونی چند منظوره مشارکت داشته باشند و در ضمن نباید در تعاونی دیگری عضویت داشته باشند. در ضمن برای ثبت تعاونی چند منظوره حتما باید اداره تعاون و در صورت نیاز سایر نهادهای دولتی دیگر مانند جهاد کشاورزی و یا سازمان مسکن و شهر سازی مجوز لازم را ارائه نمایند.
برای ثبت تعاونی چند منظوره بهترین انتخاب برای شما وکلا و کارشناسان موسسه ویونا به دلیل سوابق درخشان و توانایی بالای انها خواهد بود . با ما تماس بگیرید