بسیاری از شرکت های تجاری و موسسات غیر تجاری با هدف ارتقا و توسعه فعالیت های تولیدی، خدماتی و یا مشارکتی خود و یا در راستای تعامل بیشتر با مشتریان خود به منظور فروش بیشتر اقدام به دادن نمایندگی و تخصیص برخی از فعالیت های خود به این نمایندگی ها می کنند.
اغلب شرکت ها این قبیل خدمات خود را تنها به شخصیت های حقوقی واگذار می کنند چرا که شخصیت معتبر تر و قانونی دارند و ضمنا قابل اعتماد تر هم هستند. اما در هر صورت شرایط صدور نمایندگی برای اشخاص حقیقی نیز منع نشده است.
نمایندگی شخصیتی کاملا مستقل دارد هر چند مسئولیت انجام خدمات و وظایف شرکت مادر را دارد. استخدام و مسئولیت های حقوقی بر عهده خود نمایندگی است و تنها خط مشی و استراتژی های و خواسته های شرکت اصلی را دنبال می کند.
شرکت هایی می توانند در ایران اقدام به ثبت نمایندگی بکنند که بصورت قانونی به ثبت رسیده باشند و شخصیت قانونی داشته باشند. خواه این شرکت ایرانی باشد خواه یک شرکت خارجی که در کشور خودش بصورت قانونی به ثبت رسیده باشد. البته مهم است که شرکت متقاضی ثبت نمایندگی در ایران با ایران دارای تعاملات و روابط اقتصادی باشد.
شرکت های خارجی مجاز به فعالیت در ایران می توانند در زمینه های زیر در ایران اقدام به ثبت نمایندگی بکنند:
1- انجام خدمات مرتبط و مورد توافق قراردادهای شرکت های خارجی با اشخاص حقیقی و یا حقوقی ایرانی
2- انجام خدمات پس از فروش شرکت ها و موسسات خارجی که محصولاتشان در ایران به فروش می رسد.
3- شرکت ها و موسساتی که با اشخاص ایرانی برای انجام برخی پروژه ها و خدمات در کشورهای دیگر تعامل و همکاری دارند.
4_ شرکت هایی که به منظور بررسی و زمینه سازی سرمایه گذاری خارجی در ایران فعالیت دارند.
5- انجام خدمات فنی و مهندسی تعریف شده در ایران و یا انجام خدمات انتقال دانش و فناوری به شرکت های ایرانی
6- شرکت هایی که برای افزایش صادرات ایران در زمینه های غیر نفتی فعالیت می کنند.
7- شرکت هایی که با مجوز نهادها و دستگاه های دولتی برای انجام برخی از امور تجاری و اقتصادی در ایران حضور پیدا می کنند.
انجام امور نمایندگی باید به شکل مستقل توسط خود شرکتی که نمایندگی را دریافت کرده انجام شود و تمامی مسئولیت های قانونی و حقوقی بر عهده نمایندگی بوده و شرکت اصلی در این موارد دخالت و مسئولیتی نخواهد داشت.
از طرف دیگر به دلیل اینکه نمایندگی ها اغلب به اشخاص معتبر داده می شود باید افراد علاقمند به ثبت نمایندگی قبلا اقدام به تاسیس یا ثبت شرکت کرده باشند.
مرسوم ترین قالب فعالیت حقوقی نمایندگی ها در ایران شرکت سهامی خاص و یا شرکت با مسئولیت محدود است.
برای ثبت نمایندگی شرکت های خارجی در ایران می توان در تمامی شهرها و شهرستان های ایران اقدام کرد. حتی ثبت نمایندگی شرکت های خارجی به دلیل شرایط مطلوب در مناطق آزاد تجاری بسیار متداول است.
مدارک مورد نیاز برای ثبت نمایندگی در ایران به ترتیب زیر است:
- در صورتیکه متقاضی دریافت و ثبت نمایندگی شخصیت حقوقی باشد باید ترجمه فارسی مدارک و مستندات خود را و سایر دارک زیر را تهیه و به اداره ثبت شرکت ها تحویل دهد:
- فیش پرداخت مبلغ 40000 ریال به شماره حساب سیبا 2171329011009 بانک ملی به نام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به منظور تعیین نام برای نمایندگی
- فرم تکمیل شده تعیین نام
- تصویر برابر اصل قرارداد نمایندگی با شرکت خارجی
- مدارک هویتی و شناسایی متقاضی. برای اشخاص حقیقی : تصویر مصدق شناسنامه و کارت ملی و نشانی اقامتگاه قانونی و برای اشخاص حقوقی : اساسنامه شرکت و آگهی تاسیس و آخرین تغییرات ثبت شده آن نزد مراجع ذیربط
- آدرس محل سكونت نماينده یا همان متقاضی به همراه ادرس محل مورد نظر برای نمايندگي.
- ارائه مدرکی دال بر داشتن سابقه فعالیت شخص متقاضی در زمنیه نمایندگی و امور پیش بینی شده در قرار داد نمایندگی شرکت خارجی و یا داخلی
- تصویر برابر اصل اساسنامه شركت خارجي طرف نمايندگي، آگهي تأسيس و آخرين تغييرات ثبت شده در مراجع ذيربط.
- گزارشی از فعالیت های شرکت خارجی متقاضی صدور نمایندگی به همراه دلایل موجه برای ایجاد نمایندگی در ایران
- آخرين گزارش مالي شده شركت خارجي طرف نمايندگي
- ارائه معرفي نامه از وزارتخانه ذيربطی که قرارداد نمایندگی را منعقد کرده است ( در صورت موجود بودن)
- اظهارنامه ثبت شعبه شركت خارجي
- تصویر برابر اصل ثبت شركت خارجي.
- برگه اختيارنامه نماينده يا نمايندگان عمده شركت خارجي
- کلیه مستندات شرکت خارجی باید ضمن تایید توسط اداره ثبت شرکت های کشور متقاضی به تایید وزارت خارجه ان کشور و سفارت جمهوری اسلامی ایران در کشور طرف نمایندگی هم رسیده باشد. سپس این مدارک باید ترجمه به فارسی شوند و این هم در مراکز معتبر و سپس دادگستری و اداره ثبت شرکت ها انها را تایید نمایند.
ثبت نمایندگی شرکت خارجی هم می تواند با اعلام نیاز از طرف شرکت خارجی و توافق با یک نفر ایرانی دارای شخصیت حقوقی اتفاق بیافتند و هم یک شخصیت حقیقی و یا حقوقی ایرانی می تواند با مذاکره و عقد قراردادی با شرکت خارجی و یا حتی داخلی اجازه ایجاد نمایندگی در هر یک از شهر های ایران را داشته باشد .
متقاضیان ثبت نمایندگی خارجی در ایران نباید هیچ گونه سوء پیشینه کیفری و یا سابقه کلاهبردای و ... را داشته باشند. همچنین باید به سن قانونی رسیده باشند و حداقل دو تا سه نفر مدیریت این نمایندگی را در قالب موسسین بر عهده داشته باشند.
برای ثبت نمایندگی خارجی و یا داخلی در ایران بهترین راه اعتماد و سپردن امور ثبت نمایندگی خود به متخصصان حقوقی موسسه حقوقی ویونا است. با ثبت شرکت و نمایندگی خارجی در ایران می توانید از برند و یا علامت تجاری شرکت خارجی برای خدماتی که در ایران ارائه می کنید استفاده کنید و تمامی خدمات و درخواست های مشتریان و شرکت طرف نمایندگی را به عنوان یک قسمت از شرکت اصلی در ایران عهده دار باشید.
در صورت انتخاب صحیح یک نمایندگی و ثبت قانونی ان در اداره ثبت شرکت ها می توانید با استفاده از اعتبار و شخصیت شرکت مادر به سود و اعتبار زیادی دست پیدا کنید.
کافی است مراحل ثبت نمایندگی و اصالت شرکت خارجی را به خوبی بررسی و به هیچ عنوان برای رسیدن این هدف بزرگ به دنبال ثبت نمایندگی با تکیه بر دانش خود نکنید. متخصصین موسسه حقوقی ویونا به کمترین هزینه و در همه نقاط کشور در کمترین زمان نمایندگی شما را بصورت معتبر و قانونی به ثبت خواهند رساند.